Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile 17. Meslek Komitesi, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yaklaşık 120 gündür kapalı olan ‘bar’ ve ‘birahane’ ruhsatlı eğlence mekanlarının hala kapalı olmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.
Normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan bu güne geçen 38. günde MUTSO hizmet binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, ülke olarak pandemi sürecinde zor bir dönemden geçtiklerini ve etkilerini hala görmeye devam ettiklerini söyledi.
Ercan, bu süreçte pek çok düzenleme yapılarak hem vatandaşa hem işletmelere uygulanması zorunlu kurallar getirildiğini hatırlatan Ercan, “Elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti el birliği ile gösteriyoruz. Ancak dikkate alınması gereken durumlar var. Restoran ruhsatı bulunan eğlence mekanları 1 Haziran’da açılırken bar, birahane, gece kulübü gibi eğlence mekanları hala kapalı. Bu işletmeler faaliyetlerini durduralı yaklaşık 120 gün oldu. İşletme sahipleri haklı olarak feryat ediyor.” dedi.
“ZİNCİRİN BÜTÜN HALKALARI ZARARDA”
Bir işletmenin 120 gündür kapalı olmasının hem işletme sahibi için hem de oralarda çalışanlar için çok büyük bir sorun olduğunu belirten Ercan, “İşletme sahipleri hem hayatlarını sürdürmeye çalışıyor, hem belki kira ödüyor, hem çalışanlarının sigorta primlerini ve maaşlarını ödemeye çalışıyorlar. Turizm bölgesi olan Muğla’da sektör temsilcileri ve çalışanları, en çok çalışacakları dönemde aç kalıyor. Bunun yanında iş yaptıkları, mal/ürün aldıkları tedarikçiler de etkileniyor. Bu ekonomik bir zincir. Zincirin bütün halkaları zararda.” diye konuştu.
“HAKSIZ VE YANLIŞ BİR UYGULAMA”
Ercan, ruhsat kaynaklı yaşanan sıkıntıya da dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Üstelik aynı hizmet sektöründe bulunmalarına rağmen farklı bir ruhsatı bulunan işletmeler faaliyetlerini sürdürüyor. Sahil bölgelerinde ise yine aynı işi yapan işletmeler gece 02.00’ye kadar açık kalabiliyor. Bu haksız ve yanlış bir uygulamadır. Bu sorunun bir an önce giderilmesi ve mağdur işletmelerin, hijyen kuralları çerçevesinde bir an önce faaliyetlerine başlayabilmeleri gerekmektedir.”
“ODALAR BİRLİĞİ’NE BAŞVURDUK”
Ercan, süreç içerisinde MUTSO olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) başvurduklarını, onlarında gerekli bakanlıklara konuyla ilgili talepleri ulaştırdıklarını aktardı.
65 YAŞ ÜSTÜ VURGUSU
65 yaş üstü vatandaşların sokakta kalma saatin uzatılması gerektiğine de değinen Ercan, “Artık günler uzadı. Saat 21.00’de hava hala aydınlık. Biliyorsunuz vatandaşlarımız biraz hava serinledikten sonra bu tür işletmelere giderler. Turizm bölgesi olduğu için tamamen serbest bırakılma imkanı yok ise eğer 02.00’ye kadar bu işletmelerin açık olması ve 65 yaş üstü vatandaşların da 22.00’den 24.00’e çekilmesini istiyoruz.” dedi.
“BİZİM YOK ETMEYE DEĞİL HEP BİRLİKTE VAR OLMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
MUTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve 17. Meslek Komitesi Üyesi Deniz Dakikoğlu ise Kovid-19 salgını nedeniyle geçilen zor süreçten en çok etkilenen ve maddi manevi zarar gören sektörün reel sektör olduğunu dile getirdi.
Hem salgının vahametinin hem de ekonomik kaygıların kendilerini oldukça zorladığını ifade eden Dakikoğlu, “Ancak bugün gelinen noktada 17. Meslek komitesi temsilcileri adına kaygıyla ifade etmek isterim ki, normalleşme sürecinde yaşanan ayrıştırma bizleri çok zorlamakta. Bir işletmenin 120 gündür kapalı olması, o işletmeyi yok olmaya mahkum etmektir. Oysa bizim yok etmeye değil hep birlikte var olmaya ihtiyacımız var.” dedi.
“BU YANLIŞ UYGULAMAYA BİR AN ÖNCE DUR DENİLMELİ”
Dakikoğlu, mensuplarından konuyu gündeme taşımaları ve kamuoyu oluşmasına olanak sağlamaları ricasında bulunarak, “Yoksa işletmelerimiz dükkânlarına kepenk vuracak. Ve elbette bu bir domino taşı gibi herkesi etkileyecek. İşletme sahibi de, çalışanlar da, müşteriler de, toptancı ve tedarikçiler de herkes zarar görecek. Bu yanlış uygulamaya bir an önce dur denilmeli.”
“HEM İŞLETMEYE HEM 65 YAŞ ÜSTÜNE ÇOK AĞIR BİR CEZA”
65 yaş ve üzeri vatandaşların saat 10.00-22.00 olan sokağa çıkma kısıtlamasına da değinen Dakikoğlu, “Burası turizm bölgesi 65 yaş üstü vatandaş 21.00’de restorana gelip bir saatte hızlı hızlı yemek yiyip evine, oteline dönmek zorunda. Böyle bir ceza hem işletmeye hem o kişilere çok ağır gelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“HER ANLAMDA GEÇ AKLINDI”
Açıklamanın ardından bir gazetecinin ‘MUTSO bu konuda açıklama yapmakta geç mi kaldı?’ yönündeki soruya ise şu cevabı verdi:
“Süreci bekledik. Biz büyüklerimize ‘Şunu şöyle yapın. Bunu böyle yapın.’ deme şansımız yok. Biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Turizm sezonu başladı. Biliyorsunuz kademe kademe açıldı her yer. Biz de bu kademeyi bekledik. Çok işletmelerimiz mağdur oldu. Saygıdan dolayı biraz beklediğimiz için. Yoksa geç tabi ki çok kalındı. Her anlamda geç kalındı.”
“3 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ MAĞDUR”
Toplantıya katılan ve ‘bar’ ruhsatı nedeniyle işletmesi kapalı olan Ahmet Karakuş da konuyla ilgili mağdur olan kişi sayısının 3 milyondan fazla olduğunu söyledi.
Sadece işletmecilerin değil, ailelerinin, çalışanların, çalışanların ailelerinin mağdur olduğunu anlatan Karakuş, “Türkiye’nin birçok yerindeki işletmecilerle görüşüyoruz. Bir arkadaşımın 10 gün önce çocuğu olmuş. ‘4 aydır maaş alamıyorum. Ben ne yapacağım. Eşim var. Evim kira. Nasıl geçineceğim?’ diyor. Bu adam garson. Çok zor durumda insanlar var.” dedi.
Toplantıda, MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çahan ve MUTSO 17. Meslek Komitesi Temsilcisi Volkan Tamer de hazır bulundu.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ
İçişleri Bakanlığı, koronavirüs (Kovid-19) kapsamında pavyon, diskotek, bar ve gece kulüplerinin faaliyetlerini 16 Mart Pazartesi günü saat 10.00’dan itibaren geçici süreyle durdurmuş, Mayıs sonunda alınan kararlarla 1 Haziran itibarıyla restoran, kafe gibi işletmeler açılmış fakat bar, birahane ve gece kulüpleri kapsam dışında tutulmuştu. Menteşe ilçesinde bar ve birahane ruhsatlı bazı işletme sahipleri, basın açıklaması yapmış, 3 Temmuz’da da Muğla Valiliği’ne dilekçe ile başvurmuştu.