Ülkemizde turizm denilince, ilk olarak akla şüphesiz Muğla ili gelir.
Çünkü Muğla ili, ülkemiz turizminin lokomotif görevini üstlenen, Antalya ve İstanbul İle birlikte ilk üç ilden birisi durumundadır.
Muğla ili her yıl, 3 milyondan fazlası yabancı olmak üzere, toplam 7 milyonun üzerindeki turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Tatillerini geçirmek üzere Muğla ve yöresini tercih eden yabancı turistlerin büyük çoğunluğu ise, yöreye Dalaman ve Milas-Bodrum Hava limanlarının kullanmak suretiyle gelmektedir.
2011 yılında 3 milyon 183 bin yabancı turist:
Muğla ve yöresine 2011 yılında hava ve deniz yoluyla gelen yabancı turist sayılarına bakıldığında, 2011 yılında hava ve deniz yoluyla gelen yabancı turistlerin sayısı, 3 milyon 183 bin 424 kişi olarak gerçekleşmiş.
Yöreye gelen yabancı turistlerin büyük çoğunluğu ise, hava limanlarını kullanarak ile giriş yapmış. 2011 yılında yöreye gelen yabancı turistlerin toplam 2 milyon 551 bin 281'i hava limanları kanalıyla giriş yapmışlar.
Hava limanları kanalıyla gelenlerin de, 1 milyon 539 bin 988'i Dalaman Hava Limanı kanalıyla, 1 milyon 11 bin 293'ü de, Milas-Bodrum Hava Limanı kanalıyla giriş yapmış.
Yöreye gelen yabancı turistlerin 623 bin 143'ünün de, yöredeki deniz gümrük kapıları kanalıyla giriş yaptıkları tespit edilmiş.
2011 yılında Muğla ve yöresine gelen yabancı turist sayısında ise, bir önceki yıla göre toplamda %3 oranında artış kaydedilmiş.
Muğla'da 2012 yılı hedefi ise, 3,5 milyon yabancı turist!..
Marmaris, Bodrum ve Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Muğla ve yöresinde, 2012 yılında hava ve deniz yoluyla gelecek yabancı turist hedefi ise, 3 milyon 500 bin kişi olarak belirlenmiş.
Muğla ve yöresine 2011 yılındaki yabancı turist hedefi de yaklaşık 3,5 milyon turist olarak belirlense de, Muğla ve yöresine turist gönderen Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve daralma, bu sayının gerçekleşmesine engel teşkil etmişti. Ancak, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı,nca ve gerekse, kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği yetkililerinin değerlendirmelerine göre, Türkiye ile turizm sektöründe rekabet içindeki ülkelerde, gerek yöreye gelen yabancı turistlerin sayısında, gerekse, yabancı turistlerin o ülkede bıraktıkları döviz miktarlarında büyük düşüşler olmasına rağmen, Türkiye'ye gelen turist sayılarında ve döviz miktarlarında artış olmuş.
2012 yılında ülkemize gelecek yabancı turist hedefleriyle, yabancı turistlerin bıraktıkları döviz miktarların-da hedeflerin tutturulabilmesinin de, yine elimizde olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Bunun için de, turizm sektörüne sunulan hizmetlerde kesinlikle kaliteden vazgeçmememiz gerekiyor. Hem kaliteli hizmet sunmak, hem de tatillerini geçirmek için ülkemizi seçen yabancı turistlere karşı, milletimizin geleneksel misafirperverliğini çok iyi sunmak, kesinlikle de turistleri aldatmamak zorundayız. Aksi halde, kendi bindiğimiz dalı kendimiz kesmiş oluruz.
Turizme bel bağlayan tüm işletmelerin ve ülkemizin yüzünün gülmesi için, tüm kişi ve kuruluşlara düşen görev ve sorumlulukların hiçbir zaman unutulmaması ve üzerimize düşen görevlerin de eksiksiz yapılması gerekiyor.
Bol turistli ve bol kazançlı bir turizm sezonu dileğiyle...