Eskiden Dalaman Çayı'ndan söz edildiğinde, akla su taşkınları gelirdi.
Oysa bundan böyle, Dalaman Çayı üzerine inşa edilen Akköprü Barajı ve proje bünyesindeki Hidro Elektrik Santralı, Dalaman ve Ortaca ilçelerindeki tarım alanlarının sulanmasına ve yöredeki tarım alanlarının ve yerleşim birimlerinin su taşkınlarından korunması gibi, önemli bir görevi yerine getirirken, gerçekleştirdiği elektrik üretimiyle de yörenin ve total olarak ülke kalkınmasına da sürekli hizmet verir hale gelmiş durumda.
Çünkü EGE'nin GAP'ı olarak değerlendirilen ve Ege Bölgesi'nin en büyük yatırım projelerinden birisi olan “Akköprü Barajı İnşaatı” geçtiğimiz yıl içinde tamamlanarak, 31 Mart 2011 tarihinden itibaren gövdesinde su tutulmaya başlamıştı. Barajın tamamlanmansın ardından hizmete açılışı da, 27 Mayıs 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ve DSİ Genel Müdürlüğü yetkililerinin de katıldıkları bir törenle yapılmıştı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Akköprü Barajı bünyesindeki Hidro Elektrik Santralının da tamamlanarak elektrik üretimine geçildiği açıklandı.
“Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı inşatı”nın temeli 1996 yılında atıldıktan sonra, 15 yıllık bir yatırım sürecinin ardından, yaklaşık 800 milyon dolarlık harcamayla tamamlanabilmişti.
Bakanlık tarafından Akköprü Barajıyla ilgili olarak hafta içinde yapılan açıklama, gerçekten de gerek yöredeki tüm yerleşim birimlerinin yanı sıra, tarım alanları için ve elektrik üretimimiz için gerçekten sevindirici bir haberdi.
Çünkü, Dalaman Akköprü Barajı inşa edilmeden önce, yörede meydana gelen şiddetli yağışların ardından, Dalaman Çayı taşar, Dalaman ve Ortaca ovalarındaki binlerce hektar tarım alanı ve yöredeki yerleşim birimleri su taşkınlarına uğrar, büyük olumsuzluklar yaşanırdı.
Åžimdi ise. “Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı İnşaatı”nın tamamlanmasıyla, proje bölgeye üç yönlü bir hizmeti sağlamış olacak.
1)Dalaman Çayı'nın sularının Akköprü Barajında tutulması ve kontrol altına alınmasıyla, yöredeki tarım alanları ve tüm yerleşim birimleri su taşkınlarından tamamen kurtulmuş oldu.
2) Akköprü Barajının sularıyla, Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 142 bin dekar tarım alanı sulu tarıma kavuşmuş oldu.
3) Proje bünyesindeki 1186 MW kurulu gücündeki Hidro Elektrik Santralı kanalıyla da , ulusal elektrik sistemine yılda 343 milyon KWh elektrik enerjisi üretilmiş olacak.
Bakanlık açıklamasında, Hidro Elektrik Santralı bünyesindeki birinci ünitede 14 Åžubat 2012 tarihinden itibaren elektrik üretimine geçildiği, ikinci ünitede de test çalışmalarına başlandığı Mart 2012 sonuna kadar da bu çalışmaların tamamlanarak elektrik üretimine geçileceği belirtiliyordu.
Yine Bakanlık açıklamasında yer verilen bilgilere göre, gövde yüksekliği ile, Türkiye'nin 6. büyük barajı olan baraj bünyesinde şu anda su seviyesinin 182 metreye su hacminin de 250 milyon m3. ulaşmış bulunuyor.
Barajın doluluk oranının da % 65 seviyelerine ulaştığı belirtiliyor.
Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı İnşaatının temelinin atılmasından hizmete açılış törenine kadar, uzun yıllar TRT,nin Muğla Muhabirliğini yürütmem nedeniyle, gerek bakanlarla gerekse ilde görev yapan Valiler ve DSİ yetkilileriyle barajdaki tetkik ve inceleme gezilerinin büyük bir bölümüne bizzat katıldım. İnşaat aşamalarıyla ilgili yetkilerle röportajlar ve baraj inşaatında da çekimler yaparak TRT haber bültenlerinde değerlendik.
NTF İnşaat firması tarafından uygulanan proje, öyle inanıyorum ki inşaat kalitesi bakımından da herkesin takdirini kazanmış bir projedir.
NTF firması sadece baraj inşaatının yürütmekle kalmamış, aynı zamanda orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına ve yörenin sosyal ve kültürel çalışmalarına da önemli katkılarda bulunmuş seçkin bir firmadır.
O nedenle, projeyi başarıyla tamamlayarak bu günlere getiren projenin yüklenicisi NTF firması yetkililerini, gerekse, titiz bir kontrollük hizmeti veren DSİ Bölge Müdürlüğü yetkililerini içtenlikle kutlamak istiyorum.