UNESCO'nun yürüttüğü Türk-Kazak Müzik Ortaklığı Projesi kapsamında 8 kişilik bir heyet, geçtiğimiz perşembe günü, Muğla Merkez,e bağlı Çaybükü (Gevenes) Köyü'ne gelerek Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Topçuoğlu ile bir araya geldi.
UNESCO Türkiye tarafından, somut olmayan kültürel mirasların araştırılması adına, Türk-Kazak Müzik Ortaklığı Projesi kapsamında, Gazi Üniversitesi müzikolog ve halkbilimcilerinden Doç. Dr. İsmet Doğan, Yrd. Doç. Dr. Armağan Elçi, Yrd. Doç. Dr. Cenk Güray, Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz, Yrd. Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel ve Kazakistan Milli Sanat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Saida Yelemenova, Doç. Dr. Askar Turganbaev, Doç. Dr. Nazar Muhtakaev, geçtiğimiz perşembe günü ilçemize bağlı Çaybükü(Gevenez)'nde, Kemancı Tahir Erdinç Usta'nın türkülerinde geçen değirmen olan Belen Değirmeni'nde, Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Topçuoğlu ile bir araya geldi.
Geçtiğimiz aylarda başlayan Türk-Kazak Müzik Ortaklığı Projesi kapsamında, Elazığ, Aydın, Muğla, İzmir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara gibi kültürel mirasların bolca yaşandığı bölgeler geziliyor, oraların tarihi hakkında bilgiler alınıyor, bunun yanı sıra folklorik yapısı da inceleniyor. Projenin Türkiye ayağı tamamlandıktan sonra tahminen önümüzdeki eylül ayında Kazakistan ayağı başlayacak ve çalışmalar orada da sürdürülerek UNESCO'nun önemli bir kaynak kitabı haline gelecek. Ayrıca bu projenin, Türk-Kazak somut olmayan kültürel miraslarının UNESCO arşivlerine geçmesi noktasında çok önemli bir adım olduğu belirtildi.
8 kişilik heyete, Çaybükü ziyareti sırasında, Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Topçuoğlu eşlik etti ve Muğla, Bodrum, Yatağan ve diğer ilçelerimizin folklorik yapılarını anlattı. Kendisine yöneltilen geçmişimizden bugünümüze düğün, eğlence, örf, adet, gelenek, kına geceleri, ağıtlar, türküler, müzik aletleri hakkındaki soruları yanıtlayan Topçuoğlu, yöremizin birbirinden güzel türkülerini de konuklarına söyledi. Topçuoğlu'na Gazi Üniversitesi'nden gelen müzikologlar ve halkbilimciler de eşlik etti. Ayrıca heyet içerisinde Kazakistan'dan gelen grubun müzikologları da yanlarında getirdikleri milli çalgıları olan dombra eşliğinde kendi türkülerini söylediler.
Tarihle doğanın birleştiği yer olan Belen Değirmeni'ne gelen heyet, ayrıca Topçuoğlu'ndan biyografisini ve eserlerinin örneklerinden alarak Belen Değirmeni'nden ayrıldılar.