Tamamının Avrupa Birliği Fonları tarafından karşılandığı Hayat Boyu Öğrenme Programı “Comenius Projesi”ne sunulan proje, geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Kabul edilen projenin ardından geçtiğimiz Cuma günü 23 Nisan İ.Ö.O.,nda bir toplantı düzenlendi.
Geçtiğimiz ay Yatağan Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu,nda yapılan seminerle tanıtılan Comenius Projesi,ne başvuruda bulunarak “Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret Projesi” adlı bir proje sunan Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Muğla Müze Müdürlüğü, Yatağan Belediyesi ve Yatağan 23 Nisan İlköğretim Okulu, projelerinin kabul olduğu haberini aldı.
Bu kapsamda Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Muğla Müze Müdürlüğü, Yatağan Belediyesi yetkililerinden oluşan bir ekip ile Yatağan 23 Nisan İlköğretim Okulu,nun idareci, öğretmen ve öğrencilerinden oluşan bir ekip, 4-10 Mart 2012 tarihleri arasında İtalya,nın Pompei kentini ziyaret edecek. Aynı şekilde projeye ortak olan İtalya Campania Milli Eğitim Müdürlüğü idarecileri ve belirlenen ilköğretim okulu öğrencileri, 22-26 Nisan 2012 tarihlerinde ilçemizi ziyaret edecek. Yapılan bu ziyaretler sırasında bilgi alışverişi hedefleniyor.
Bununla ilgili geçtiğimiz hafta içerisinde Muğla ve Yatağan,da çeşitli toplantılar düzenlenildi.
Projenin amacını açıklayan yetkililer, “öğretmen ve öğrencilere, yaşadıkları çevrenin tarihini tanıtmak, öğretmek ve tarih bilincini geliştirmek” olarak tanımlıyor. Projede tarihi kentler olarak tarihi dokuları birbirlerine uyuşan Yatağan Stratonikeia ve İtalya,nın Napoli şehrindeki Herculaneum tarihi kentleri seçildi. İtalya Campania Milli Eğitim Müdürlüğü ile 2011-2013 yılları arasında ortak yürütülecektir.
Yatağan 23 Nisan İlköğretim Okulu,nda Koordinatörlüğünü Ayşegül Kıvrak ve Stratonikeia Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt proje hakkında öğrencilere geniş bilgilendirme yaptı. Ayrıca toplantıya Yatağan Belediyesi adına Başkan Vekili Tarcan Oğuz katıldı.
Comenius Programı Nedir?
Okul eğitimi ile yakından ilgili olan Comenius Programı, Lizbon hedeflerine ulaşabilmek için öğrenciler ve eğitim personeli arasında Avrupa kültür ve dil çeşitliliği ile değerleri hakkında bilgi ve anlayış oluşturmayı, işbirliğini güçlendirmeyi, aktif bir Avrupa vatandaşı olma yolunda öğrencilerin kişisel gelişimleri için gerekli olan temel becerileri ve yeterlilikleri edinmelerini ve amaçlamaktadır.
Hayatboyu Öğrenme Programı,na AB üyesi 27 ülke ile, İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve Türkiye katılabilmektedir. Makedonya ve Hırvatistan da bazı alt programlarda yer almaya başlamıştır.
Comenius Programı, okul eğitimindeki kaliteyi artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmek amacıyla:
Okullar ve öğretmen yetiştiren kurumlar arasında uluslararası işbirliği ve değişimi teşvik eder, pedagojik metodlar ve materyaller geliştirmeyi teşvik eder, okulların idaresine yönelik güzel çalışmaların ve yeniliklerin uluslararası boyutta yaygınlaştı-rılmasını destekler, eğitimde dışlanma ve okulda başarısızlıkla mücadelede, özel eğitime ihti-yaç duyan öğrencilerin enteg-rasronu ve eğitimin bütün sek-törlerinde fırsat eşitliğini teşvik eden yöntemler geliştirir ve bun-ları yaygınlaştırır, okul eğitiminde ve okul eğitiminde görev yapan personelin eğitiminde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BIT) kullanımını teşvik eder.
Ayrıca Comenius Programı:
Yabancı dil olarak Avrupa dillerinin öğretiminde kaliteyi artırmak, dil öğretmenlerinin pedagojik yeteneklerini geliştirmek, az kullanılan ve öğretilen dillerin öğretmenlerinin dil yeteneklerini geliştirmek, öğretilen yabancı dil çeşitliliğini artırmak, bütün öğretmen ve öğrencilerin konuşabildikleri yabancı dil sayısını artırmak ve konuşma düzeylerini yükseltmek, yönünde yapılan etkinlikler yardımıyla Avrupa,da okul eğitiminde dil öğreniminin gelişmesine katkıda bulunur.