Muğla ve yöresindeki termik santrallerin yakıt ihtiyacı, yıllardan beri kısa adı GELİ olan “Güney Ege Linyitleri İşletmesi”nce gerçekleştiriliyor.
Muğla ve yöresindeki kömürü üretimi, ilk defa 1979 yılından itibaren Yatağan Eskihisar kömür ocaklarında yapılmaya başlanıyor.
Åžimdi, Muğla ve yöresinde kömür üretiminin hangi organizasyon ve yapılanmayla yapıldığını ve bunların gelişim sürecini anlatmak istiyorum.
Muğla ve yöresindeki kömür üretimi, 1983 yılına kadar “Yatağan Bölge Müdürlüğü” adı altında, merkezi İzmir'de bulunan Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü,ne bağlı olarak gerçekleştirilmiş.
Yöredeki termik santrallerin kurulması ve daha çok kömüre ihtiyaç duyulmasıyla, yöredeki kömür işletmeleri yeniden yapılanmış.
Bu çerçevede, 1984 yılında 3x210 Megawat gücündeki Yatağan Termik Santrali, 1986 yılında 2x210 Megawat gücündeki Yeniköy Termik Santrali ve nihayet 1993 yılında da 3x210 Megawat gücündeki Kemerköy Termik santrali kurularak, ulusal elektrik sistemine enerji üretmeye başlıyor.
Yöredeki termik santrallerin ihtiyacı olan yakıt üretiminin yerinde üretilebilmesi amacıyla da , 1984 yılından itibaren merkezi Muğla'da bulunan GELİ Müessesesi Müdürlüğü, Yatağan, Tınaz-Bağyaka Bölge Müdürlüğü ve Milas Sekköy Bölge Müdürlüğü şeklinde yapılanıyor.
28.8.1995 yılında yapılan reorganizasyon çalışmaları sonunda da ise, müessese müdürlüğü kapatılarak, Yeniköy Linyitleri İşletme Bölge Müdürlüğü (YELİ) ile, Güney Ege Linyitleri İşletme Bölge Müdürlüğü'ne (GELİ)ye dönüştürülerek kömür üretimine devam ediliyor.
15.04.2002 tarihinden itibaren ise, yönetim kurulu kararıyla Bölge Müdürlüklerinin işletme müdürlüklerine dönüşmesiyle, Yeniköy İşletme Müdürlüğü ve GELİ İşletme Müdürlüğü şeklinde faaliyetini sürdüren bu kuruluşlar, 1.04 2004 tarihinden itibaren de, Genel Müdürlük kararıyla Yatağan'da bulunan “Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü” tekrar kurularak, Yeniköy Linyitleri İşletme Müdürlüğü de, bu kuruma bağlanarak, kömür üretimi de aynı yerden yönetilmeye başlanmıştır.
Yazımın başında da gerçekten inanarak belirttiğim gibi, “ Kömür üretimi, büyük emek, disiplin ve kararlık isteyen bir faaliyettir”
21 YILDA 254 MİLYON TON KÖMÜR ÜRETİLDİ!..
Yazımın bu bölümünde de Muğla ve yöresindeki kömür ocaklarındaki kömür üretimi ve dekapaj miktarlarıyla ilgili bilgi vermek isterim.
GELİ Müessese Müdürü Ercan Gebeş'in verdiği bilgiye göre, Muğla ve yöresindeki kömür ocaklarında bu güne kadar 908 milyon 233 bin m3 dekapaj (kazı) ile 254 milyon 286 bin ton kömür üretimi yapılmış.
Yapılan kömür üretiminin 11 milyon 285 bin tonluk bölümü, 2011 yılında gerçekleştirilerek, bu miktarın 10 milyon 843 bin tonluk bölümü de yöredeki termik santrallerin yakıt ihtiyacı için verilmiş.
Termik santraller, faaliyette bulunduğu sürece, GELİ ye bağlı ocaklarda hiçbir aksaklık olmadan düzenli üretim yapılarak, santrallere verilmiş.
Geçtiğimiz yıllarda, GELİ'ye bağlı ocaklarda kömür üretimi yapılırken üretim çalışmalarını, TRT haber bültenlerinde değerlendirmek amacıyla çekimler yapmıştık. Kömür üretiminin ne kadar çok emek ve kararlılık istediğini bu çekimler sırasında yakından görmüş, GELİ çalışanlarını da kutlamıştık.
Kömür üretimi için yüzeydeki toprağın alınması sırasında, ırmak gibi su çıktığını, üretime devam edebilmek için de GELİ çalışanlarının da, kanal açarak ve pompa monte ederek bu suyu kömür madeninden uzaklaştırmaya çalıştıklarını yakından gözlemlemiştik. O zaman da, kömür üretimini, adeta cephede düşmana karşı verilen bir savaşa benzetmiştik.
Çünkü, kömür üretimi sırasında iş makinelerinin arızalanması, onarım için harcanan zaman ve emek de bu işin cabası tabi ki.
Kömür üretimi için, her şeyin önceden çok iyi planlanması, sistemli, disiplinli ve kararlı bir çalışmanın yapılması gerekiyor.
Zor koşullara rağmen, bu görevlerini başarıyla yerine getirmekte olan, yöredeki termik santrallerin yakıt ihtiyacını hiçbir aksaklığa meydan vermeden, düzenli bir şekilde karşılayabilen ve yıllardan beri de sürekli kar eden bu seçkin kuruluşumuzun tüm yöneticileri ve işçilerimizi içtenlikle kutlamak istiyorum.