Yatağan Termik Santrali'nin kül göletinden sızan sular köylülerin isteğiyle analiz edildi. Aynı suya hayvancılık ve insani tüketim açısından iki farklı rapor çıktı. Tarım Müdürlüğü, 'Tarım ve hayvancılık açısından uygun değildir' raporu verdi. Sağlık Müdürlüğü ise aynı su için 'insanların tüketimine uygundur' dedi.
MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan konuyu Meclis'e taşıdı. Yatağan Termik Santralı bu kez atık kül göleti çevresindeki suyun, 'hayvanlar ve tarıma zararlı, insana ise zararsız' çıkmasıyla gündemde. Göletten çevreye sızan sular Kapubağ köylülerinin isteğiyle analiz edildi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından göletteki suyla ilgili hazırlanan raporda, 'tarım ve hayvancılık açısından uygun değildir' raporu verilirken, aynı bölgede analiz yapan Muğla Valiliği ise suyu 'insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine uygun' buldu.
ATIK KÜL GÖLETİ KORKUTUYOR
Devreye girdiği günden bu yana hava kirliliğiyle birlikte
anılan Yatağan Termik Santralı bu kez atık kül göleti nedeniyle bölge
sakinlerini korkutuyor. Santralın atık küllerinin Kapubağ Köyü'nün hemen
batısında, kuş uçuşu
HAYVANLAR DÜÅžÜK YAPIYOR
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, göletten su içen keçi ve sığırların düşük yaptığını öne sürerken, geçirgen toprak yapısı nedeniyle bu suların köy içme suyuna da geçmesinden endişeli. Göl sularının giderek taşması nedeniyle vatandaşların tapulu arazilerinin de zaman zaman su altında kaldığını belirten köylüler, Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurarak suyun analizinin yapılmasını istedi.
İKİ FARKLI RAPOR ÇIKTI
Bunun üzerine yapılan tetkikler sonucu ziraat mühendisleri Gülcihan Bakan ve Süreyya Can imzalı raporda, 29.03.2012 ve 09.04.2012 tarihleri arasında gölet, kaynak suyu ve şehir suyundan numuneler alınarak incelemelerde bulunduğu, su ürünleri ve tarımsal açıdan ayrı ayrı analizinin yapıldığı kaydedildi. Raporda suyun su ürünleri ve tarıma uygun olmadığı vurgulandı. Raporda “Söz konusu kül göleti sularının tarım ve hayvancılık açısından uygun olmadığı, kaynak ve çeşme sularını da etkilemiş olabileceği kanaatine varılmış olup, içme suyu, çevre ve insan sağlığı açısından kurumumuz görüş vermeye yetkili değildir” denildi.
Köyün resmi içme suyu kuyusu içinden alınan numuneler üzerinden yapılan analizler sonucu da “Tarım ve hayvancılık için uygun değildir” sonucu çıktı. Bunun üzerine köylüler konuyu güvenlik güçlerine taşıdı. Santralın işletme müdürü Ali Değirmencioğlu, karakolda verdiği ifadede olayı kabul etmedi.
Köylüler bu kez de Tarım İl Müdürlüğü'nün önerisi üzerine
Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne başvurarak içme ve kullanma suyu analizinin
yapılmasını istedi. Halk sağlığı ekipleri 04.06.2012 tarihinde numune alarak
inceleme yaptı. Ancak çıkan sonuç herkesi şaşırttı. Resmi raporda, “Su
numunesinin 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'in' EK-
HANGİ RAPORA İNANACAKLAR
Hayvanlara zararlı Tarım İl Müdürlüğü'nün su ürünleri açısından verdiği rapor: “1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'na bağlı Su Ürünleri Yönetmeliği'nin 11. Maddesi Ek-5 Alıcı Ortama Ait Kabul Edilebilir Değerler Listesi'ne göre yüksek çıktığı ve su ürünlerinin yaşaması yönünden uygun olmadığı...”
Tarım İl Müdürlüğü'nün tarımsal açıdan verdiği rapor: “Sulama suyu sınıfı T4 (çok yüksek tuzul su) olup, bu su normal koşullarda sulamaya elverişli değildir. Yine 09.04.2012'de kül göleti, dutlu çeşme, çalış çeşmesi ve içme suyu kuyusundan alınan su analiz sonuçlarına göre sulama suyu sınıfı T3 olup bu sular da drenajı tam olmayan topraklarda kullanılamaz. Drene şartları oluşturulmuş topraklarda dahi tuza dayanıklı bitkilerin seçilmesi gerekir... Söz konusu kül göleti sularının tarım ve hayvancılığa uygun olmadığı, kaynak ve çeşme sularını da etkilemiş olabileceği kanaatine varılmış olup, içme suyu, çevre ve insan sağlığı açısından kurumumuz görüş vermeye yetkili değildir.”
Köyün resmi içme suyu kuyusu içinden alınan numuneler üzerinden yapılan analizler: “Tarım ve hayvancılık için uygun değildir.”
İnsan kullanabilir
Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün analiz sonuçları:
“Su numunesinin 16.06.2012 tarih ve 25730 sayılı Resmi
Gazete'de yayımlanan 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'in EK-