MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Kapubağ Köyü sınırları i-çinde yaşayan vatandaşların ve Milas ilçesine bağlı Sarıkaya Köyü'nde yaşayan vatandaşların su ihtiyacı ile ilgili, Orman ve Su İşleri Bakanı tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM'ne 2 soru önergesi verdi.
Erdoğan'ın soru önergeleri şunlardan oluşuyor;
“Muğla ilimizin, Yatağan ilçesine bağlı Kapubağ Köyü sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımızın; bölgede enerji üretimi yapan, Yatağan Termik Santrali'nin atıklarının ve küllerinin biriktirildiği devasa atık gölünden kaynaklanan mağduriyetleri söz konusudur. Kapubağ Köyü'nde yaşayan vatandaşlarımızın su ihtiyacını karşılayan köy şebekesi, zehirli maddeleri içinde barındıran bu kül gölünün büyümesi sonucunda atık suyun içinde kalmış ancak kalıcı ve çözüm odaklı bir çalışma yapılmadığı için vatandaşlarımızın sağlığı ciddi bir tehditle karşı karşıya bırakılmıştır. Ayrıca santralin atık sularının ve küllerinin bulunduğu bu devasa atık gölünün kapladığı alanın, yirmi beş bin metrekarelik (25.000) bir kısmının istimlaksız; izinsiz bir şekilde kullanıldığı iddia edilmektedir.
Buna göre:
1. Bölgede kullanılan içme suyunun ve sulama suyunun insan sağlığı için zararlı olup olmadığının anlaşılabilmesi için bakanlığınızın bilgisi dâhilinde yapılan bir çalışma var mıdır?
2. Termik santralin kül depolama arazisi olarak kullandığı bölgenin ÇED raporu mevcut mudur?
3. Santralin izin almak ihtiyacı bile duymadan kullandığı alanın ekolojik dengesinin bozulup bozulmadığı hususunda bakanlığınızın bilgisi dâhilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır?
4. Muğla ilimizin, Yatağan ilçesine bağlı Kabubağ Köyü'nde yaşayan vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atan; termik santralin atıklarının ve küllerinin biriktirildiği bu gölün verdiği zararın son buldurulması için bakanlığınızca sürdürülen bir çalışma var mıdır?
5. Termik santralin atıklarının ve küllerinin bulunduğu devasa atık gölünün içinden geçen Yatağan ilçemize bağlı Kapubağ Köyü içme suyu şebekesinin bölge halkının sağlığını tehdit etmeyecek şekilde ve kalıcı bir şekilde yeniden yapılandırılması için yürütülen bir çalışma var mıdır?
6. Çevre ve insan hayatını tehdit eden bu olayın müsebbiplerinin ortaya çıkarılması ve gereken işlemlerin yapılması için bakanlığınızın bilgisi dâhilinde sürdürülen bir çalışma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?
Muğla ilimizin, Milas ilçesine bağlı Sarıkaya Köyü'nde yaşayan vatandaşlarımızın su ihtiyacı Kabaçam mevkiindeki su kaynaklarından karşılanmaktadır. Ancak özel bir maden arama şirketi tarafından bölgede sürdürülen maden arama çalışmalarında; muhtarlık ile yapılan anlaşma şartlarında olmamasına ve Maden Kanunu 7. maddesine rağmen dinamit kullanılmaktadır. Bölgede ortalama her üç günde yaklaşık 100 (yüz) kilogram patlayıcı madde kullanılmakta; bu patlamalar neticesinde zaten susuzluk ile mücadele eden Sarıkaya Köyü ahalisi 48 saatte; 1 saat müddetince akan suyla ihtiyacını karşılamaya mahkûm edilmektedir. Dolayısıyla bu durum bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin daha da artmasına sebep olmaktadır.
Buna Göre:
1.Bölgede su kaynaklarına yakın bölgelerde çalışmalar yapan özel şirketlerin; çevrenin ekolojik dengesini bozacak ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
2.Muğla ilimizin, Milas ilçesine bağlı Sarıkaya Köyü'nde yaşanan yukarıda bahsi geçen sorunların ilgili birimler tarafından göz ardı edilmesi durumu söz konusu mudur?
3.Bölgede yapılan maden arama çalışmaları esnasında patlatılan dinamitlerin ortaya çıkardığı susuzluk sorununun giderilmesi için bakanlığınızca sürdürülen bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar ne aşamadadır?”