Kırsal Kalkınma masaya yatırılıyor

Muğla’nın Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi kapsamında Yatağan’da toplantı düzenlenecek. Cuma günü Turgut Mahallesi’nde düzenlenecek olan toplantı ile kırsal kalkınmada yapılması gerekenler belirlenecek ve Yatağan’ın kırsal kalkınma potansiyeli tespit edilecek.

Kırsal Kalkınma masaya yatırılıyor
 Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından hazırlanan proje ile kentin kırsal kalkınma potansiyeli tespit edilecek. Proje kapsamında Yatağan’da 8 Ocak 2016 Cuma günü Turgut Mahallesi Belediye Toplantı Salonu’nda kırsal kalkınma toplantısı düzenlenecek. Yapılacak olan toplantı öncesinde Yatağan Belediyesi’ni ziyaret eden Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna proje hakkında Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz’a bilgi verdi. Proje yürütücüsü Tuna, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında, Muğla'nın Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi için çalışma yürüteceklerini söyledi. Projenin 3 ay içerisinde tamamlanacağını belirten Tuna, bu amaçla çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Çalışmaların, Fethiye, Milas, Ula, Yatağan, Köyceğiz, Kavaklıdere, Seydikemer ve proje merkezi seçilen Menteşe'yi kapsadığını vurgulayan Tuna, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi en az olan 8 ilçede nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak sosyolojik bir araştırma yapılacağını belirtti.

Turizm faaliyetleri ile refah düzeyi artan kıyı şeridinin iç bölgelerde de kırsal turizmden payını alması ve kırsal turizm aracılığı ile kırsal kalkınmanın sağlanmasının ana alternatif yol olarak gözüktüğünü anlatan Tuna, araştırma kapsamında özellikle bu bölgelerin kırsal kalkınma bağlamında kırsal turizm faaliyetlerine nasıl dahil olabileceklerinin ortaya konulmasının da önem taşıdığını ifade etti.

Tuna, bölgelerin kırsal kalkınma potansiyellerinin belirlenmesi ve sahip oldukları doğal, kültürel ve tarihsel değerlerin ortaya konması açısından araştırma yöntemlerinden anket, görüşme ve gözlem teknikleri kullanılarak saha çalışması ile veriler toplanarak yapılacağına işaret etti.

Araştırmadan elde edilecek verilerin analiz edilerek "Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyeli Raporu"  şeklinde düzenleneceğini ifade eden Tuna; "Rapor, belirlenen ilçelerde uygulanabilecek kırsal kalkınma uygulamalarını öne çıkabilecek sektörleri ortaya koyarak Türkiye'de özellikle AB uyum süreci ile artan kırsal kalkınma uygulamalarında devlet kurumlarına ve özel teşebbüslere rehber niteliğinde olması birincil amaçtır. Türkiye'de kırsal alanlarda yeterli örgütlenme sağlanamamakta ve kaynaklar rasyonel bir şekilde kullanılamamaktadır. Kırsal alanlarda var olan bu eksikliğin giderilmesi için öncelikli olan yerel halkın, imkânları hakkında yeterli bilgi sahibi olmamasıdır. Bu sebeple projenin ikincil amacı, pilot köylerde yerel halk ile gerçekleştirilecek olan 'Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejileri Bilgilendirme Eğitimleri' yapmaktır. Proje boyunca edinilen veriler ve gözlemler doğrultusunda proje faaliyetleri, bölgelerin durumları ve kırsal kalkınma çalışmalarına dâhil edilebilirliğinin konuşulup tartışılacağı çalıştayda, aynı zamanda kurumların kırsal kalkınma çalışmaları ve stratejileri paylaşılacaktır" şeklinde konuştu.

Ziyarette konuşan Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz ise; “Kalkınmada Muğla’nın Yatağan ve Kavaklıdere hariç tüm ilçeleri kıyı turizminden payını alıyorlar. Denize kıyısı olmayan Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerimizdeki vatandaşlarımız için bu toplantı büyük önem arz ediyor. Cuma günü Saat 11.00’da Turgut Mahallemizdeki toplantı salonunda düzenlenecek olan toplantıya tüm vatandaşlarımızın katılmasını istiyoruz. Bu toplantı ile ilçemiz için yapılması gerekenler masaya yatırılacak” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2016, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95