Törene, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Dülger, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Ocak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını, eğitim alan, aynı zamanda Genç Çiftçi Projesinden faydalanan ve Genç Çiftçiler Yarışıyor bilgi yarışmasında Yatağan ilçesini başarıyla temsil eden genç çiftçi Özge Kuzluk yaptı. Hayvancılık projesine destek alarak hayvancılığa başladığını ve bundan mutlu olduğunu söyleyen genç çiftçi Kuzluk, ayrıca verilen eğitimlerle eksiklerini tamamladığını ve eğitimlerin çok faydasını gördüğünü, ilgisi olan herkesi eğitime davet ettiğini söyledi.
İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bülent Koçar, işbirliği içinde yapılan eğitimlerden memnuniyetini dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ayşe Didem Biber, eğitimlere katılımın ve ilginin yüksek olduğunu söyledi ve 220 kişiye ulaşıldığını, eğitimlerin devam ettiğini söyledi.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, katılımın yüksek olmasından memnun olduklarını, İl Müdürlüklerinin asli görevi olan eğitim çalışmalarında Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim Müdürlüğü, İş-Kur Müdürlüğü ile ortak yürütülmesinin faydalarını gördüklerini ama yeri geldiğinde özeleştiri de yaptıklarını ifade etti. Kadın çiftçilerin katılım sayısının yüksek olmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek sahada çalışan hanım efendilere yönelik yapılan eğitimlerin daha etkili ve verimli geçtiğini ifade etti. Dünya nüfusunun artışıyla gelecekte enerji savaşlarının yerini gıda ve su savaşlarının olacağını ve bize ait değerlere sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.
Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek ise, eğitimlerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “İnsanoğlu sadece kendini sömürmeyi yeterli bulmamış, bu sömürüyü toprak, su, hava sömürüsüne dönüştürecek kadar zalimleşmiş. Baktığımızda yanlış gübre kullanımıyla, sulama teknikleriyle toprağı sömürmüşüz. Bilinçsiz amonyum nitrat kullanımıyla toprağı sömürmüşüz. Vahşi sulamayla toprağı kurutmuşuz. Çok şükür son 15 yıl içerisinde önemli programlar icra edilmekte ki çiftçimiz bilinçli bir şekilde yetiştirilmektedir” diye konuştu.
Tarımsal alanların insanlık için önemine değinen Kaymakam Çiçek, "Son ırmak kuruduğunda, son balık öldüğünde, son ağaç kesildiğinde, insanoğlu paranın yenmeyeceğini anlayacak" Kızılderili atasözüne atıfta bulunarak tarımın önemine değindi.
Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikası verildi.