Türkeş’i Bozüyük Mahallesi’ndeki Ömer Faruk Bozüyük’ün evinde konuk eden Hacı Süleyman Efendi’nin torunları, Türkeş’e şükranlarını ileterek teşekkür ettiler.
Türkeş ise, Hacı Süleyman Efendi ile ilgili araştırmalarda karşılaştığı bilgilerden bahsederek Hacı Süleyman Efendi’nin Muğla’ya mal olmuş bir Kuva-yi Milliye karhamın olduğunu söyledi.
Bozüyük Muhtarı Vahdettin Beçin ve gazetemiz köşe yazarlarından Sakin Koşar da plaket sunumunda hazır bulundular.
Hacı Süleyman Efendi
1863 yılında Bozüyük'te doğdu. İyi bir din eğitimi gördü. Hatip ve müderris olarak ikmal ettiği asli görevinin yanı sıra, toplum ve ülke sorunlarıyla da ilgilenmeyi, bu sorunlarla ilgili çözüm ve önerileri izlemeyi değerlendirmeyi ihmal etmedi. İttihat ve Terakki fırkasının Bozüyük Ahiköy sorumlusu olarak Muğla vilayet genel meclisine seçildi. Menteşe Kuva-yi Milliyesi'nin en hararetli öncüleri ve savunucuları arasında yer aldı. Aydın'ın Yunan işgaline uğramasından sonra, karargâhını Çine'ye nakleden 57. Fırka Komutanı Miralay Şefik Aker'in çağrısı üzerine, arkadaşı Bozüyüklü Teğmen Ahmet Toksöz'le beraber Çine'ye gitti. Çine ilçesinin bütün köylerini dolaşarak, Çine Kuva-yi Milliyesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Yörük Ali Efe'nin komutanlığını yaptığı Milli Menderes Alayı'nın, Aydın cephesinde gerçekleştirdiği küçük büyük bütün çarpışmalara, bu alayın milli müftüsü kimliği ile katıldı. Bozüyüklü Hacı Süleyman Efendi, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden 1 gün önce 9 Kasım 1938 günü hayatını kaybetti. Hamursuz Dede Mezarlığı'na gömülen Hacı Süleyman Efendi'nin naaşı, 2007 yılında Bozüyük Aile Mezarlığı'na nakledildi.
Burak Alper KUŞ
Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 18:24