Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Afşin-Elbistan Termik Santrali B ünitesine kömür sağlayan Çöllolar bölgesinde 6 ve 10 Åžubat 2011 tarihlerinde 4 gün arayla 2 heyelan meydana gelmişti. Toprak altında kalan 2 işçi kurtarılırken 9 kişiye, aradan geçen bir yılda ulaşılamaması Maden İş Sendikası tarafından düzenlenen anma töreni ile protesto edildi.
Yatağan'daki GELİ (Güney Ege Linyitleri İşletmesi) Müessese Müdürlüğü'nde çalışan madenciler Elbistan'da toprak altında kalan ve bir yıldan bu yana 9 işçinin cesetlerinin halen daha çıkartılamamış olmasını basın açıklaması yaparak protesto ettiler. GELİ işyeri önünde toplanan Maden-İş Sendikası'na üye, yaklaşık 200 işçi yakalarına taktıkları “iş kazaları önlensin” yazılı kokartlarla basın açıklaması yaptı. Maden-İş Sendikası tarafından düzenlen anma törenine Muğla Maden Mühendisleri Odası Yatağan Temsilcisi Muhammet Okşaş ve Enerji ve Maden Sanayi Sendikası Muğla İl Temsilcisi Ferruh Eyüboğlu de destek verdi. Ellerinde taşıdıkları “iş cinayetleri önlensin, madenler toplu mezar olmasın, özelleştirme durdurulsun, taşeron sistemi kaldırılsın” yazılı pankartlar taşıyan işçiler, toprak altında kalan madenciler için saygı duruşunda bulundu.
Maden İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çamur, burada yaptığı basın açıklamasında, “6 Åžubat ve 10 Åžubat 2011 tarihlerinde EÜAÅž Afşin Elbistan Linyitleri, Çöllolar kömür sahasında meydana gelen iki heyelanda 11 maden emekçisi hayatını yitirmişti. 2 emekçinin cenazesi çıkarılırken 9 kişinin cenazesi ne yazık ki on milyonlarca metreküp heyelanın altından çıkartılamadı. 11 işçinin hayatını kaybettiği felaket sonrası devletin zirvesi bölgeyi ziyaret etti. Türkiye'nin birçok ilinden kurtarma ekipleri geldi. Hatta yurt dışından bile ekipler geldi. Birçok teknolojik alet denenerek, yaklaşık yüz milyon metreküp toprağın altında kalan işçilere ulaşılmaya çalışıldı. Ancak aradan geçen tam bir yıla rağmen 9 işçiye ulaşılamadı. Göçük olayı ile ilgili olarak idari ve hukuki soruşturma başlatıldı. Göçüğün nedeni de, varsa sorumluları da bulunamadı.
Göçükten sonra ocak süresiz olarak kapatıldı. Aradan geçen bir yıl, yaşanan acıları azaltmadı.
Toprak altında kalan işçilerin aileleri, sürekli kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi.
İşte bu büyük acının birinci yıldönümünde, Maden-İş Sendikası Afşin-Elbistan Åžubesi tarafından bugün bir anma programı düzenlenmiştir. Bizler de Maden-İş Sendikası Yatağan Åžubesi olarak siz işçi arkadaşlarımızla birlikte bugün işyerlerimizde madenci şehitlerimizi bir kez daha saygı ile anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Arkadaşlar; özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve esnek çalışma biçimleri sağlıksız ve güvenliksiz bir çalışma hayatını, işçilerimize dayatmaktadır. Küreselleşen dünyada her alanda maliyetlerin düşürülmesi temel hedef haline gelmiştir. Maliyetlerin ilk düşürüldüğü alan ise, iş sağlığı ve güvenliği alanıdır. Günümüzde açlık ve iş kazası riski arasında tercih yapmaya zorlanan insanlarımız, aşırı kâr hırsı ile işletme belgesinin olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmakta, ölüm, sakat kalma ve meslek hastalıklarına yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakılmaktadır. İş kazalarının tedbirsizlik, ihmal ve gerekli önlemlerin alınmadığı sonucunda gerçekleştiği tespitlerinin ağırlık kazandığı göze alındığında ise, yaşanan can kayıpları için “iş kazası” yerine “iş cinayeti” tanımlaması yapmak daha doğru olacaktır. Afşin-Elbistan Çöllolar Ocağı'nda ve bu güne kadar ülkemizde birçok işyerinde meydana gelen iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz” diye konuştu. Madenciler yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.
MADEN İÅž AFÅžİN,DEYDİ
Ayrıca Afşin Elbistan,da gerçekleşen olayın yıldönümü ile ilgili Afşin,de düzenlenen ve Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul,un da katıldığı mevlüt töreni ve diğer etkinliklere, Maden İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Åžube Başkanı Süleyman Girgin, Åžube Sekreteri Osman İlhan ve Åžube Başkan Vekili Mikail Açan da katıldı.