Maden-İş, 1 Mayıs’ı Ankara’da kutladı

Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Ankara’da düzenlenen kutlamalara katıldı.

Maden-İş, 1 Mayıs’ı Ankara’da kutladı
 Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar gereği, Türk-İş'in bu yıl 1 Mayıs kutlaması için merkez olarak seçtiği yer Ankara Tandoğan meydanı oldu. İşçi bayramına, Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Başkan Yardımcısı Gülahmet Güven, Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Teşkilatlanma Sekreteri Yasin Karatay, Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri Hüseyin Gürbüz, Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Ahmet Çümen ve sendikaya bağlı tüm şubelerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile sendika üyeleri katıldı.

Yatağan ve Milas’taki maden işçileri yaklaşık 250 üyesi ise bir araya gelerek, kortej halinde Ankara Tandoğan meydanına geldi. Çeşitli pankart ve dövizleri taşıyan işçiler, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Kıdem tazminatı kaldırılamaz”, “Taşeron işçiliğe hayır” sloganları attı.
Mitingde, Ankara Seymenler Kulübü üyeleri, Ankara yöresine ait oyunlar sergiledi. Oyunlara eşlik eden işçiler, Ankara havaları eşliğinde oynayarak, 1 Mayıs'ı kutladı.
 
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Tandoğan meydanından bütün emekçilerin bayramını kutladı ve  çalışma hayatı ile ülke gündemindeki konulara değinerek, “Gündemimizde kıdem tazminatı var, taşeron var, çocuk işçiliği, kadın işçiliği var. 15 Temmuz bizim bu sıkıntılarımızı sekteye uğrattı. Bu yıl Tandoğan'dayız. Bazı hainler bu ülkeyi sıkıntıya sokmaya gayret ettiler. Siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında zaman zaman sergiledikleri sert ve kırıcı üslup artık geride kalmalıdır ve ülkemizin temel sorunlarını çözmek için bir araya gelmelidir. Türk-İş’in önceliği her zaman ülkemizin birliği ve bütünlüğü olmuştur” diye konuştu.

Türk-İş olarak FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı meydanlara çıktıklarını belirten Atalay, o gece Türk-İş üyesi 6 kişinin darbeciler tarafından şehit edildiğini hatırlatarak, “Bundan 40 sene evvel İstanbul'da 1977'de 34 arkadaşımız katledildi. Aradan 40 sene geçti, failleri hala ortada yok. 15 Temmuz'u kim planladıysa 77'yi de onlar yaptı” diyen Atalay, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diledi.
“Kıdem Tazminatında geriye gidiş yapamazlar, yaptırmayız”
Kıdem tazminatının emekçiler için son kale olduğunu ve hiçbir türlü geriye gidişin kabul edilemez olduğunu belirten Atalay, alamayanların alanlardan fazla olduğunu ve bunun için de bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Atalay “Mevcut kıdem tazminatından nokta kadar geriye gitmeyiz. Geriye giderseniz, kıdem tazminatının yapısını bozarsanız. Bizi 1,5 milyon görmeyin, tüm işçiler olarak 15 milyon, çoluğumuzla çocuğumuzla 60 milyonuz. Buradan yetkililere sesleniyoruz, yapamazsınız, yaptırmayız" dedi.

Geçici işçilerin bu ülkenin kanayan yarası olduğunu belirten Atalay, “20-25 yıldır 5 ay 29 gün çalışan işçilerimiz var. Bunlar tarımda, şekerde, demiryollarında. Hükümetimiz geçen sene söz verdi. Bir an önce verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu kanayan yara bir an önce durdurulmalıdır” dedi.
800 bine yakın taşeron işçileri aileleri birlikte 4 milyon kişinin özlemle kadro haberi beklediğini belirten Atalay, “Bu yıl içerisinde taşeron sorunun çözülmelidir. İşçilik işi yapan işçi statüsünde, memurluk işi yapan memur statüsünde kadroya geçmelidir. Taşeron belası artık ülke gündeminden silinmeli ve bu ayıp artık son bulmalıdır” diye konuştu.
“Gelir Vergisi kazanımlarımızı geri alıyor
Çalışanlardan yapılan gelir vergisi kesintilerini eleştiren Atalay, ücretlerden yüksek oranda kesilen gelir vergileri nedeniyle toplu iş sözleşmesiyle elde ettikleri kazanımların geri alındığını söyledi.
Hükümetin kadın istihdamını artırmak amacıyla bazı adımlar attığını ama bunları yeterli görmediklerini dile getiren Atalay, çalışan annelerin istihdamdan ayrılmaması için her iş yerinde kreşlerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Atalay, çocuk işçiliği sorununa da değinerek, "Öyle merhametsiz işverenler var ki 10 yaşındaki çocuklara boyundan büyük işler yaptırmaya devam ediyorlar. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sesleniyorum, bu konuda daha ağır yaptırımlara ihtiyaç var” dedi.
Madenlerdeki sorunlar bir an önce çözülmelidir”
Soma, Ermenek, Şirvan ve Elbistan'daki maden işletmelerinde yaşanan iş kazalarına da değinen Atalay, kayıt dışılık ve denetimsizlik nedeniyle iş kazalarının can yakmaya devam ettiğini kaydederek, Madenlerdeki sorunlar bir an önce çözülmelidir” dedi.
1 Mayıs Programını yoğun ve coşkulu bir şekilde gerçekleştiren Yatağan Şubesi, daha sonra Anıtkabir’i ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2017, 00:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95