Bunun duyumunu alan bölgedeki arıcılar, karara itiraz ederek belirtilen bölgenin arıların bal üretmesi için kesinlikle bulunması gereken basra böceğinin yaşam alanı olduğunu savunarak, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne (MAYBİR) başvurdu.
MAYBİR yetkilileri, kendilerine ulaşan dilekçe üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından belirtilen alanda incelemelerde bulundu.
MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Şubesi Orman Mühendisi Nevzat Boran ve Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü Menteşe Çayı İşletme Şefi Bekir Kulaksız’dan oluşan heyet, tarafından Mesken Mahallesi’ndeki ormanlık alanda incelemelerini gerçekleştirdi.
Yapılan incelemelerin ardından muhabirimize açıklamalarda bulunan MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile birlikte sahada tespit yaptık. Belirtilen 15 hektarlık bazı kısımlarında basra böceğine rastlamadık. Ama bazı kısımlarında var. Basra böceğinin olmadığı yerde kesim işlemi gerçekleştirilecek. Ama olduğu yerlerde kesim yapılmayacak. Arıcılarımızın amacı bal üretmek, bunun için de altyapının bozulmaması için MAYBİR ve Orman teşkilatı elinden gelen gayreti gösteriyor” diye konuştu.
Basra böceğinin yaşam alanı olan ağaçların kesilmeyeceğini öğrenen arıcılar ise, şunları söyledi:
“Çam balının üretilmesi için, çam pamuklu böceği veya milimetrik boyutlarda olduğu için çam pamuklu biti olarak da adlandırılan, halk arasında basra böceği denilen bu böceğe ihtiyaç vardır. Bu böcek sadece kızılçam, karaçam ve Halep çamında yaşar. Bu ağaçların kesileceğini duyunca, gerekli başvuruları yaptık. MAYBİR ve Orman teşkilatı yetkilileri de bu sesimize kısa sürede cevap verdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”