CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu yazıyla, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sormuş olduğu sorulara yanıt aradı.
İlçemiz Turgut Beldesi'ndeki Lagina Antik Kenti Kazı Evi'nde yaşanan olayları yakından takip eden CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Muğla gezisinde olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sorular yöneltti. Prof. Dr. Demir'in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunmuş olduğu yazıda şunlar yazmaktadır:
“Kasım ayından beri basına da yansıyan haberlerden ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı ve Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ahmet Tırpan ile yapılan görüşmeler neticesinde, Muğla'nın Yatağan İlçesi, Turgut Beldesi'ndeki Lagina Antik Kenti'nden çıkartılan eserlerin bir kısmının koruma altına alındığı kazı evinde “bazı eserlerin çalındığı” iddiaları vardır.
Bu konuda başlatılan soruşturmanın tamamlandığı, kazı evindeki eserlerin eşleştirmede bulunulamaması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müfettişler görevlendirildiği de basına yansıyan haberlerdendir. Soruşturmada kazı evinde eksik eserler saptandığı, Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer'in haberlere de yansıyan “Bakanlık soruşturması sürdüğü için tespit edilemeyen eserlerin sayısı konusunda bilgi vermemiz doğru olmaz.” açıklaması da bu konuda bir soruşturma başlatıldığını ortaya koymaktadır.
Ancak Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof Dr. Ahmet Tırpan konuyla ilgili soruşturma açıldığına ya da tamamlandığına dair kendisine hiçbir bir bilginin ulaşmadığını kaydetmektedir. Prof. Dr. Tırpan ayrıca bu hırsızlık olayının “kazı bölgesinin terk edilmesi için özellikle yapıldığını” belirtmektedir. “Lagina Antik Kenti” bölgesinde yeni bir termik santral kurulması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın özel bir şirkete izin verdiği de iddialar arasındadır.
Bu bilgiler ışığında,
1- Lagina Antik Kenti Kazı Evi'nde hırsızlık yapıldığı iddialarının ardından, konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma başlatılmış ise, nasıl sonuçlanmıştır ve çalındığı iddia edilen eserler bulunmuş mudur?
2- Kazı evinde çalınan eserlerin “envanterlik eserler” yani “müzeye teslim edilecek değerli eserler” değil, “etütlük eserler” yani “kıymetli olmayan eserler” olması sizce bir tesadüf müdür?
3- Kazı evinde bu tür hırsızlık olaylarının yaşanmaması ve güvenlik önlemlerinin arttırılması için ne gibi tedbirler alacaksınız?
4- “Lagina Antik Kenti” bölgesinde yeni bir termik santral kurulması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan izin istendiği konusundaki yorumunuz nedir?
5- Bakanlığınızın Lagina Antik Kenti'nin korunmasına dair bir çalışması var mıdır? Kültür kentimiz Muğla ve ilçelerindeki kazılar için Bakanlığınızın ayırdığı bütçe ne kadardır?