Köşe yazılarımda, çeşitli konulara yer vermeye çalışıyorum.
Bu yazılarda da, bazen Muğla,da yaşanan güncel sosyal ve kültürel bir konuyu, bazen yöremizdeki tarihi ve antik kentlerde tarihte yaşanmış olan ve yöre halkınca paylaşılan bir efsaneyi, bazen de Muğla ve yöresinin sevilen halk türkülerinden birisinden bahsetmeye çalışıyorum.
Bu gün de, Muğla ve yöresi türkülerinden “Ortaca,da Evimiz” türküsünün doğuşunu okuyucularımla paylaşmaya çalışacağım.
Muğla ve yöresindeki türküler, ya yaşanan acı bir olayın ardından yakılan ağıta, ya da yöre insanlarının yaşadığı bir sevdaya dayanır.
İşte, Muğla ve yöresindeki düğünlerde “Kadın Oyun Havası” olarak çalınıp söylenen, “Ortaca,da Evimiz Türküsü” de böyle bir türküdür.
Sevilen bu Muğla türküsü de, bir yandan türküye uyan sazların ve müziğin eşliğinde söylenirken, bir yandan da onunla birlikte güzel bir ritimle ve neşeyle oynanmakta olan bir türkümüzdür.
Türkünün sözleri incelendiğinde, yörenin kırsal kesimlerinde yaşanan sevdaların, sazın teline ve söyleyenin diline yansımasın bir örneğini oluşturur.
Günümüzde, sadece Muğla ve yöresinde değil, Ege Bölgesi,nde ve ülkemiz genelindeki her türlü eğlencelerde ve etkinliklerde sevilerek söylenilen, türkü söylenirken de birlikte neşeyle oynanan bir Muğla türküsüdür.
Türkünün Sözleri şöyledir:
Ortaca'da evimiz
Suya düştü sevimiz
Bu sevimiz uğruna
Åžehit olsun birimiz
Aya bak yıldıza bak
Suya giden kıza bak
Kız Allahın seversen
Dön bir de bize bak
Gökte yıldız ellidir
Ellisi de bellidir
Gizli sevda çekenler
Gözlerinden bellidir.
Okuyucularımızla, önümüzdeki hafta Muğla ve yöresinin bir başka türküsünde buluşmak üzere, “Sağlıkla ve mutlulukla kalınız!..” diyorum.