UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve ekibi, bu yıl antik kentteki batı caddenin yanında, Roma hamamının spor bölümleri palaestra ile girişte soyunmalık apodytorium ve içinde havuz bulunan soğukluk bölümü olan frigidarium’da çalışmalara başladı.
Bu yıl frigidarium bölümünün kazılarını tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Bilal Söğüt, hamamın frigidarium kısmında, havuzlar ve çevresindeki diğer bölümlerin nişleri ile açığa çıktığını, alanda antik dönemde yıkıldığı şekilde, üst örtüsüyle ilgili malzemeler bulduklarını söylüyor.
Araştırmacılar ayrıca hamamı desteklediği düşünülen kişinin mezarını da hamamın içinde buldu.
MS 2. yüzyılda inşa edilen hamamın aynı yüzyıl içindeki düzenlemelerine dair malzemeleri orijinal şekliyle ortaya çıkarıldı.
Özellikle Roma dönemi kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1.900 yıl öncesine ait ayak izlerine rastladıklarını belirten Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Bunlar çok güzeldi bizim için. Hatta bunların 2-3 yaşlarında, üç farklı çocuğa ait ayak izleri olduğunu da tespit ettik.” diyor.
“Biz şimdiye kadarki çalışmalarda bu tür çatı kiremitleri ve duvar tuğlaları üzerinde farklı betimlemeler buluyorduk ama ilk defa böyle bir ayak izine rastladık. Bu ayak izleri farklı yönlerden de geliyordu ve hepsi aynı yönde de değildi. Bu da bizim için güzel gelişmelerden birisi oldu. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor.”
“Hatta hamamda Roma döneminde yapılan kanalizasyon su giderleri sistemi halen çalıyor. Hem havuzlarda hem gezinti yerlerinde bunlar tam olarak ortaya çıkarıldı. Şu an yağmur yağdığında sanki günümüzde yapılmış gibi sular antik kanalizasyona akıyor ve havuzlarda bir damla su bile birikmiyor. Bu da güzel ve sevindirici haberlerden birisi.”
Stratonikeia Antik Kenti
Bünyesinde bulunan gladyatör okulu nedeniyle Gladyatörler Şehri olarak anılan antik kent, kapladığı 7 kilometrelik alanla dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösteriliyor. Antik Çağ, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait geniş yelpazede kalıntılara sahip olan antik kentte günümüze en sağlam ulaşan yapılar arasında Selçuklu hamamı ve Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi bulunuyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan antik kente, Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmişti.
Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, MÖ 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlandı. Antik çağ coğrafyacısı Strabon’a göre kent, çok güzel yapılarla donatılmıştı.
Stratonikeia Antik Kenti’nde Çocuk Ayak İzleri Bulundu
Muğla’da gladyatörler şehri olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nde, 1.900 yıl öncesine ait üç çocuğun ayak izleri ortaya çıkarıldı.

YORUM EKLE
1
6.Ulusal Fotoğraf Yarışması Ödülleri Verildi
2
FATİH ORTAOKULU, ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ
3
Karikatür Sanatçısı Mehmet Selçuk'un Acı...
4
Milas-Yatağan karayoluna akla hayale sığmayan trafik...
5
Başkan Kemiksiz: "5 bin lira her emeklinin hakkıdır"
6
SALİH HANEY YATAĞAN BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYLIĞINI...
7
Maden İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman...
8
ÖĞRETMENLERDEN BAŞÖĞRETMEN’E ÇELENK
9
MEHMET İLHAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
10
Depremde hayatını kaybeden Damla Öğretmenin adı,...
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK

GÜNEŞ

ÖĞLE

İKİNDİ

AKŞAM

YATSI
SIRADAKİ HABER