Kaderine terk edilen tarihi caminin ve türbenin, yeni yerleşim yerinde cami bulunmaması nedeniyle taşınmasını talep eden mahalleliler, bu talebi gerçekleşmeyince, çeşitli kurum, kuruluşların desteği ve imece usulüyle yeni camilerini inşa etti.
Pirli Bey Camisi kaderine terk edilmeyecek!
Dağdibi Mevkisinde inşa edilen caminin açılışı nedeniyle düzenlenen törene, Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Yusuf Ekiz, Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Yatağan Kaymakamı Özkan, Yeşilbağcılar Mahallesi’nin eski yerleşim yerinde kalan tarihi Pirli Bey Camisi ve yanında yer alan türbenin kaderine terk edilemeyeceğini söyledi.
Yatağan Kaymakamlığı olarak, Pirli Bey Camisi ve türbenin taşınması için çalışma yürüttüklerini ve ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Özkan, “Elimizden gelirse başarırsak ki umarım başaracağız, camiyi ve türbeyi, sizin istediğiniz bir yere taşıyacağız. Bu konuda, kamuoyu desteği bekliyoruz. İmza kampanyası olabilir, dilekçe verilebilir, kurumlar ziyaret edilebilir. Bir şekilde kamuoyu desteği bekliyoruz.” diye konuştu.
Uyumayıp camiyi açılışa yetiştirdiler
Yatağan Müftüsü Şahabettin Yılmaz ise, yapımı tamamlanan caminin 2015 yılının ağustos ayında yapılan temel atma töreninde, önemli olanın inşaata başlamak olduğunu ve Allah’ın yardım edeceğini söylediğini hatırlattı.
Çeşitli kurum ve kuruluşların desteği ile vatandaşların katkısıyla inşaatın tamamlandığını ve ramazan ayı öncesinde hizmete girdiğini kaydeden Yılmaz, “Çok bahtiyarız. Caminin düne kadar birkaç eksiği vardı ama bugüne yetiştirmek için gece boyunca uykusuz kalıp çalıştılar. Rüya Gibye Camisinin yapımına destek veren herkese teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun.” dedi.
Konuşmaların ardından Yatağan Müftülüğü ve Yeşilbacağcılar Mahallesi Cami Yaptırma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından, caminin üzerine yapıldığı araziyi bağışlayan Mehmet Kesiktaş’a plaket verildi.
Ayrıca, caminin yapımına destek veren ve yapımında emeği geçen, Yeşilbağcılar Mahallesi Muhtarı Mefhar Tüzün, İlçe Müftüsü Şahabettin Yılmaz, Rüya Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayatlı, Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ Maden Direktörü Yüksel Akın, Santral Direktörü Serdar Toprak, Arafa Madencilik’te görevli maden mühendisi İbrahim Aldemir ve Yeşilbacağcılar Mahallesi Cami Yaptırma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Hüseyin Yeter’e de teşekkür edilerek, plaket verildi.
Açılışa katılanlar, törenin ardından Rüya Gibye Camisindeki ilk cuma namazlarını kıldı.
Öte yandan, Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan ve Garnizon Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Yusuf Ekiz, törenin ardından Yeşilbağcılar Mahallesi’nin eski yerleşim yerinde kalan Pirli Bey Camisi ve türbede incelemelerde bulundu.
Yeşilbağcılar Mahallesi Muhtarı Mefhar Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi değerlerinin mahalle halkının bulunduğu yeni yaşam alanında orijinaline uygun bir şekilde yaşatılmasını istediklerini söyledi.
Bölgede kömür çıkarma çalışmaları nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait alan üzerindeki caminin kaderine terk edildiğini belirten Tüzün, "Yatağan ve çevresinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Pirli Bey Camisi'nde 2011 yılına kadar ibadetlerimizi sürdürüyorduk. Birçoğumuz için burasının ayrı bir anlam ve önemi var" dedi.
Tarihi cami ve türbeye "taşıma" talebi
Yatağan ilçesinde kömür yatağı üzerinde bulunduğu için 2011 yılında boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan, 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yeşilbağcılar Mahallesi'ndeki vatandaşlar, eski alanda kalan tarihi cami ve türbenin de yeni yerleşim alanına taşınmasını istiyor.
Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar Mahallesi'nin yerleşim yerinin altında kömür rezervi bulunması nedeniyle 2011 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından istimlak edilmesinin ardından, burada yaşayan yaklaşık 2 bin kişi, eski yerleşim yerine 2 kilometre uzaklıktaki hazineye ait yeni yerine taşındı.
Bölgede 2011 yılına kadar ibadete açık olan 1910 yılında bir kısmı ahşaptan yapılan Pirli Bey Camisi ve camiye adını veren Pirli Bey'in türbesi ise eski yerleşim yerinde kaldı.
Yeşilbağcılar Mahallesi Muhtarı Mefhar Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi değerlerinin mahalle halkının bulunduğu yeni yaşam alanında orijinaline uygun bir şekilde yaşatılmasını istediklerini söyledi.
Bölgede kömür çıkarma çalışmaları nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait alan üzerindeki caminin kaderine terk edildiğini belirten Tüzün, "Yatağan ve çevresinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Pirli Bey Camisi'nde 2011 yılına kadar ibadetlerimizi sürdürüyorduk. Birçoğumuz için burasının ayrı bir anlam ve önemi var" dedi.
Eski yerleşim alanındaki cami, türbe ve önemli yapıları yeni yerleşim alanına getirerek özel bir bölge oluşturmayı istediklerine işaret eden Tüzün, şunları söyledi:
"İstimlak sürecinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birebir yaptığımız görüşmelerde, cami ve türbenin taşınarak korunmasını talep ettik. Özelleştirme sürecine giren Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ yetkilileri ile de görüşerek, caminin olduğu yerin de istimlak edilmesini ve caminin yeni yerleşim yerine taşınmasını talep ettik. Onlar da bunun mümkün olamayacağını fakat istedikleri takdirde Pirli Bey Camisi'nin bir benzerini yeni yerleşim yerine yapabileceklerini söylediler. Ama biz bu tarihi caminin korunmasını istiyoruz."
- Başkanlık makamını mescit yaptılar
2014 Mahalli İdareler seçimlerinin ardından Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla belde iken mahalle olan Yeşilbağcılar'da belediye binası da kapatıldı.
Yeni yerleşim yerinde cami olmaması nedeniyle de kapatılan belediyenin eski hizmet binasındaki başkanlık makamı ise mescide çevrildi.
Muhtar Tüzün, cuma günleri müftülük tarafından görevlendirilen din görevlisince cuma namazlarının burada kılındığını anlatarak, "Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüştük ama başarılı olamadık. Eski yerleşim alanında kalan tarihi cami harabeye döndü. Ne cami ne de kapısı kaldı. Bu konuda yetkililerden destek istiyoruz ve taşınmasını istiyoruz. Bu cami terkedilmiş vaziyette" dedi.