Daha sonra senaryo gereği, ilçede meydana gelen 6,7 şiddetinde depremin ardından Devlet Hastanesi Çocuk Servisinde yangın çıktı. Ekipler, hastanede bulunan 4’ü kırmızı, 3’ü sarı, 30’ü yeşil olmak üzere 37 hasta tahliye edildi. Yaralılara 112 Acil Servis ekipleri olay yerinde müdahale ederek çevredeki hastanelere sevk etti.
Tatbikatta, 112 Acil Servis’in 6 personeli ve 2 ambulansı, UMKE’nin 11 personeli ve 2 aracı, AFAD’ın 5 personeli ve 2 aracı, itfaiyenin 11 personeli ve 2 yangın söndürme aracı, Yatağan Emniyet Müdürlüğü’nün 6 personeli ve 2 aracı ile Yatağan Devlet Hastanesi’nin 150 personeli yer aldı.
Tatbikatı, Yatağan Kaymakam Vekili Ekrem Aylanç, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Ocak, İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Emre, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar izledi
Tatbikatın ardından konuşan Kaymakam Vekili Aylanç, hayatın gerçeği olarak kabul edilen afet ve acil durumlara her zaman hazırlıklı olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Tatbikata katılan herkesi kutlayan Aylanç, “6,8 şiddetinde bir deprem, Ege Bölgesi fay hattı üzerinde bulunduğu için her an yaşayabileceğimiz durumlardan ve olgulardan birisidir. Dolayısıyla insanlarımızı tedavi etme amaçlı kurulmuş olan hastanelerimizde zaten hasta ve yaralı durumda olan, gerek psikolojik gerekse bedensel olarak tedaviye muhtaç olan insanlarımızı tahliye etme konusunda ne kadar duyarlı ve hazırlıklı olduğumuzu bu tatbikat ile gözlerimizin önüne serdiniz. Bundan sonra ki karşılaşabileceğimiz olası tehlikelere karşı afetlere karşı hatta bu savaş halleri de olabilir daima hazırlıklı kurulmamız gerektiğini bizlere hatırlattınız” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Tekin ise, 189 personel ve 10 aracın katılımıyla geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini belirterek, tatbikata katılan kurumlara teşekkür etti.
Marmara Bölgesi’nde 1999 yılında yaşanan depreme dikkati çeken Tekin, 40 kişinin hayatının kaybettiğini hatırlatarak, “Burada depremin kendi etkisinden ziyade yanlış müdahale, geç kalınan müdahalelerde can kayıplarına çok ciddi anlamda sebep oldu. Bu tarihten sonra Türkiye ciddi bir organizasyon içerisine girdi. Başta Sağlık Bakanlığının gönüllü ekipleri olan UMKE ekiplerini kurguladı. Yine beraberinde afet konusunda beraberinde daha tecrübeli daha eğitimli arkadaşlarımızın yetişmesi için bir takım özel çabalar sarf edip ve bu kapsamda gerçekten belirli bir noktaya gelindi diye düşünüyorum” dedi.
Tekin, Türkiye genelinde, sağlık personelleri ve yaklaşık 8 bin UMKE üyesiyle, yaşanabilecek bir olay ve afete en kısa sürede müdahale etmek için hazır olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Arkadaşlarımızın zinde kalması ve olası afet durumlarına karşılık daha aktif bir biçimde görev yapması için mutlaka eğitimlerimizi ve tatbikatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bugün bu tatbikatlardan bir tanesiydi öyle ümit ediyorum bu gibi afet durumlarında olan sadece senaryo boyutunda ya da arkadaşlarımızın olası bir afet durumuna hazırlık için tatbikattan öteye gitmemesi temennisi ile ben burada hizmet veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına koordinasyonları, iş birliği ve burada yaptıkları etkin müdahaleleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Rabbim memleketimizi her türlü afetten kazadan korusun.”