Ziyaretlerin ilk durağı Basın İlan Kurumu oldu. Yaklaşık 8 aydır Muğla’da görev yapan Basın İlan Kurumu Müdürü M. Ali Köseoğlu, Basın İlan Kurumunun kuruluş amacı ve faaliyetleri konusunda bilgi verdi. Köseoğlu, “Basın İlan Kurumu ilk olarak Türkiye’de 1961 yılında kuruldu. Muğla’da faaliyete geçme yılı 2014. Muğla basınının daha da gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Basının mevcudiyetlerinin birinci sırasını resmi ilanlar oluşturuyor. Muğla basını özel ilanlar konusunda çok avantajlı değil. Muğla ayrıca, gazete sayısı açısından Türkiye’de 5’inci sırada yer alıyor. Yerel basının büyümesi şehrin büyümesi ile paralel durumda. Bunun avantajlı bir hale dönüşmesi için şehrin dinamiklerinin birliktelik oluşturarak desteklenmesi gerekmekte.” dedi.
Muğla’da İstenen Tirajlar Yüksek
Yerel basının sorunlarını ele alan Başkan Karakuş, tirajlar konusuna değindi. Başkan Karakuş, “Bildiğimiz kadarıyla yerel basının mevcudiyetlerini koruyabilmeleri için ilçelerdeki gazetelerin 100 merkezdeki gazetelerin 500 tiraja ulaşması gerekiyor. Bu 500 tirajın 250’si abonelik 250’si bayi dağıtımı olarak sınırlandırılıyor. Ancak Muğla’nın gerçeklerini göz önünde bulundurursak bu tirajlar merkez gazeteler için oldukça fazla. Bugün Fethiye ve Bodrum gibi ilçelerimizin nüfusları Merkez nüfusumuzdan daha fazla. Bu nedenle onlar için 100 tiraj sorun olmayacaktır. Ancak merkezdeki 6 gazetenin varlığı ile günde 3 bin adet gazete satılması gerekiyor. Mevzuatta bu rakamlar yazıyor olabilir ancak Muğla’yı Konya veya Bursa gibi daha büyük nüfuslu illerle kıyaslayamayız. Bu tirajların düşürülmesi yada abonelik-bayi sınırlandırmasında değişiklikler yapılması gazetelerimiz için zaruridir. Bu hususta yapılması gereken bir şey varsa destek olmaya hazırız” ifadelerine yer verdi. Başkan Karakuş ayrıca, halkın sesi olan gazetelerin mevcudiyetlerini sürdürebilmeleri adına şirketlerin, firmaların ve vatandaşların maddi manevi olarak destek vermeleri gerektiğinin altını çizdi.
Basın İlan Kurumunun ardından Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğünü ziyaret eden MUTSO Yönetimini, İl Müdürü Cavit Okur ağırladı. Doğrudan Başbakanlığa bağlı olduklarını ifade eden Okur, gelen talepleri değerlendirmeye hazır olduklarını ancak gazetecilerin ne yazık ki kendi sorunlarına sahip çıkamadıklarına vurgu yaptı.
Akbulut: “Haberler tekdüzelikten uzaklaşmalı.”
MUTSO Yönetiminin sonraki durağı Muğla Gazeteciler Cemiyeti oldu. Burada Cemiyet Başkanı Süleyman Akbulut ile görüşen MUTSO Yönetimi, öncelikle 7 Ekim Cuma günü Cemiyet tarafından gerçekleştirilen Basın Gecesi ve Ödül Töreni için tebriklerini iletti. Akbulut ise geceye ve yapılan çalışmalara verdiği destekler nedeniyle MUTSO yönetimine teşekkürlerini sundu. Sonrasında gazetelerin sorunlarına ilişkin gerçekleştirilen sohbette Akbulut şunları kaydetti: “Gazetelerimizin ve çalışanların elbette sorunları var. Ancak yerelde mevcudiyetlerini sürdürmek için mücadele veren gazetelerimizin fark yaratabilmesi ve daha okunabilir hale gelmesi gerekmekte. Haberlerde tekdüzelikten uzaklaşmak ve özel haberlere de yer vermek bu anlamda daha başarılı sonuçlar doğuracaktır diye düşünüyorum.”
Heyetin bir sonraki ziyaret durağı Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve CK Ajans Sahibi Cem Kaytan oldu. Keyifle geçen ziyarette Cemiyetin çalışmaları ve yakın zamanda gerçekleştirilmesi hedeflenen planlar konuşuldu.
Muğla Basını Yemekte Buluştu
İki gün süren ziyaretlerin ardından Muğla Basını, MUTSO’nun düzenlediği yemekte bir araya geldi. MUTSO’nun faaliyet alanında yer alan ilçelerde görev yapan gazetelerinde davet edildiği geceye yaklaşık 60 kişi katıldı. MUTSO Yönetimi ve basın mensuplarının katıldığı gece keyifli anlarla sona erdi.