Belediye logosundaki tarihi köprü restore edilecek

Yatağan ilçesinde, 1919 yılında bölgeyi ele geçiren İtalyanlar tarafından yapılan ve 2005 yılında ağır tonajlı kamyonun geçişi sırasında zarar gören Demir Köprü’nün restorasyonu için analiz çalışması başlatıldı.

Belediye logosundaki tarihi köprü restore edilecek
 Dere Mahallesi’nde, bölgeyi ele geçiren İtalyanlar tarafından 1919 yılında Yatağan Çayı’nın üzerine kurulan ve 2005 yılında ağır tonajlı kamyonun geçişi sırasında zarar görerek kullanılamaz hale gelen Demir Köprü’nün eski haline getirilmesi için çalışma başlatıldı.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescilli köprünün tadilat ve restorasyon izinlerinin alınmasının ardından Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkartıldı. Tadilat ve restorasyon ihalesini alan yüklenici firmaya yer teslimi yapılırken, firma yetkilileri, çalışmalar öncesinde analiz çalışması gerçekleştirdi.

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Demir Köprü’de yaptığı inceleme sırasında muhabirimize yaptığı açıklamada, İtalyanlar tarafından raylı sistem üzerine kaynaksız olarak yapılan köprünün, Yatağan için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Öneminden dolayı Demir Köprü’nün Yatağan Belediyesi’nin logosunda yer aldığını kaydeden Işık, “Bu köprüyü sembol olarak seçmemizin sebebi, köprünün her iki taraftaki insanları birleştirici özelliğinden dolayı o zamanın şartlarından köprüyü sembol seçmiştik.” dedi.

Işık, Demir Köprü ve çevresinin tekrar eski ihtişamlı haline dönecek olmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Epey zamandır burası ulaşıma kapalı. Buranın yapılacağının haberini aldık. Yatağanlılar olarak köprümüzün yeniden yapılacak olmasından büyük mutluluk duymaktayız. Bunun için çaba sarf eden tüm siyasilerimize de, halkım adına bir teşekkürü borç biliyorum.” diye konuştu.

- Yenilenen Demir Köprü, mart ayına yetiştirilecek

Köprünün restorasyon sorumlusu Mimar Cengiz Özkaya ise, kullanılan malzemelerin yorulma değerleri ve laboratuvar deneyleri için köprünün çeşitli noktalarından numune alarak çalışmalara başladıklarını söyledi.

Çalışmaların tamamlanmasıyla mart ayında köprüyü teslim etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Özkaya, “Köprü, yaya geçişleri ve belli tonajlardaki vasıtaların kullanımına açık olacak. Ağır tonajlılar hariç tutulacak. Onunla ilgili bilgi tabelalarımız olacak. Her iki tarafta da bariyerler koyarak, geçişi engelleyeceğiz. Köprünün bir daha yıkılmasına izin vermeyeceğimiz bir düzenek olacak” dedi.

Özkaya, tarihi köprünün, 1916 yılında İtalya’da tasarlandıktan sonra, Fransa’da imal edildiğini ve deniz yoluyla İzmir limanına getirilip buraya monte edildiğini anlatarak, şunları söyledi:

“İtalyanların o dönem işgal sürecinde kullandıkları bir lojistik köprü görevini taşımaktadır. Bölgemizdeki nadir çelik köprülerdendir. Uzun yıllar kullanılmış, daha sonra ağır tonajlı kamyonların artmasıyla talihsizlik sonucu bir kısmı yıkılmıştır. Ondan sonra da kullanıma kapatılmıştır. Çalışmalar bittiğinde, yaklaşık 100 yıl sonra köprüyü tekrar kullanılır hale getirmiş olacağız.”

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016, 11:46
YORUM EKLE
YORUMLAR
tabiiii yaaaaa
tabiiii yaaaaa - 7 yıl Önce

ilk önce söz verilen üniversteyi bitirsin o.her yıl güreşte bas bas bağırılıyor para toplanıo.nerde hani.konşturmayın beni

SIRADAKİ HABER

banner95