Gazeteciler Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve konfederasyona üye 8 federasyonun başkanı ile yaklaşık 200 gazeteci, Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Belen Kahvesi ile Yatağan ilçesindeki Bozüyük Mahallesi ve Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi.

Gazeteciler Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi
 Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) 10’uncu Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere Muğla’ya gelen TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve konfederasyon üyeleri ile gazeteciler, “Ormancı” türküsünde adı geçen Belen Kahvesi’ne geldi.

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen gezide, “Ormancı” türküsü ve Belen Kahvesi hakkında bilgi verildi.

Gazetecilerden oluşan heyet, daha sonra bozulmayan dokusuyla birçok sinema filmi ile diziye “doğal film platosu” olarak ev sahipliği yapan Bozüyük Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Gazeteciler, Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan'ın mihmandarlığında tarihi mahallede gezerek fotoğraf çekti.

Heyet, son olarak yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip “dünyanın en büyük antik mermer kenti” olarak kabul edilen Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi.

Antik kentin kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt eşliğinde kenti gezen gazeteci heyetine, Muğla Valisi Amir Çiçek, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık da eşlik etti.

Gazeteciler, Söğüt’ten antik kent hakkında bilgiler alırken, kazı evinde düzenlenen “zeytinyağı tadım etkinliğine” katıldı. Burada, zeytinyağı tadım uzmanları tarafından, zeytinyağının kalitesinin nasıl anlaşılacağı ve zeytinyağının nasıl kullanılması gerektiği yönünde bilgi verildi.

Muğla, tarihi zenginlik bakımından dikkat çekiyor

Muğla Valisi Çiçek, antik kenti gezen heyete hitaben yaptığı konuşmada, Muğla’nın TGK 10’uncu Başkanlar Kurulu Toplantısı’na ev sahipliği yapıyor olması ve toplantıya katılan gazetecilerin kentteki tarihi ve kültürel yerleri görmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetecilerin Muğla’daki tarihi ve kültürel yerleri yerinde görmesinin kentin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Çiçek, “Muğla denilince aklımıza, Bodrum, Fethiye, Dalaman ve Milas gibi denizi olan yerler geliyor. Ama Muğla’nın tarihi de o kadar eski ve zengin. Çünkü Muğla’da iki eski medeniyet büyük şehirlerini kurmuştur. Karya medeniyeti ve Likya medeniyetinin Muğla’da şehirleri vardır. Bulunduğunuz yer, Karya medeniyetinin kurduğu bir yerdir. Fethiye taraflarına gittiğinizde, o güzelim koyları ve denizleri görürken, arka tarafta Likya şehirlerini görmek mümkündür.” dedi.

Çiçek, Türkiye’nin her yerinin farklı zenginlikleri barındırdığını kaydederek, şunları söyledi:

“O zenginlik, tarihiyle, doğasıyla, turizmiyle, havasıyla, birlik içerisinde yaşamasıyla güzeldir ama en önemlisi de, bu kutsal toprağımız, vatanımız üzerinde yaşayan insanların geçmişini çok iyi bilmesiyle olur. Geçmişini bilecek, bugünü yaşayacak ve geleceğe de iyi şeyler yapması gerekiyor. İşte gücümüz, birliğimiz, dirliğimiz ve huzurumuz oradan geliyor.”

TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise, yaptıkları gezilerde Muğla’nın tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldıklarını belirterek, misafirperverliklerinden dolayı Muğla Valisi Çiçek ve Yatağan Belediye Başkanı Işık’a teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2016, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95