Lagina’daki çalışmalar aralıksız sürüyor! Kuzey Stoa gün yüzüne çıkartıldı!

Yatağan ilçesinin Turgut Mahallesi’ndeki Lagina Kutsal Alanı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen arkeolojik kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor.

Lagina’daki çalışmalar aralıksız sürüyor! Kuzey Stoa gün yüzüne çıkartıldı!

İçerisinde bulunan ay ve gecenin tanrıçası Hekate’nin tapınağı nedeniyle paganizmin dini inanç merkezi olarak kabul edilen Lagina Kutsal Alanı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi adına Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen arkeolojik kazı, araştırma, konservasyon ve restorasyon çalışmaları yılın 12 ayı sürüyor.

Lagina’daki antik yapıların yanı sıra Mehmet Harman Bağ Evi, özgün mimarisi ve çevresindeki eklemeleri ile birlikte en iyi şekilde korunmuş bağ evi örneğini oluşturuyor.

Hekate Tapınağı’ndan sonra Lagina’daki en çarpıcı yapılardan biri olan Kuzey Stoa’daki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Büyük bir kısmı gün yüzüne çıkartılan Kuzey Stoa, şimdiden ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı.

Lagina Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan desteklerin dışında, alanda Kaymakamlığı ile birlikte Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) projesi olarak yürütülmektedir. Bu çalışmalardan birisini de Lagina Hekate Kutsal Alanı içinde, Kuzey Stoadaki sütunların restorasyonu çalışmaları oluşturmaktadır. Burada GEKA kapsamında yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışma kapsamında Lagina Hekate Kutsal Alanı’nda 4. Kapı olan, Başneokoros Tryphon’un kapısı üzerindeki yazıtı ile birlikte orijinal yerinde restore edilmiştir. GEKA projesinde olmamakla birlikte burada yapılması gereken ilave sütunların dikimine yönelik çalışmalar da sürdürülmektedir” diye konuştu.

Söğüt, pandemi sürecinin ardından Lagina’ya olan ilginin daha da artacağına inandığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Bu çalışmaların yapılması, tarihi alan içinde bütünlüğün korunması, yapıların orijinal yüksekliğinin herkes tarafından görülebilmesi ve alanın daha iyi anlaşılması için büyük önem arz etmektedir. Çalışmanın bu bölümü Muğla Valimiz Orhan Tavlı’nın vermiş olduğu desteği ile tamamlanacaktır. Şimdi bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Kültür Varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususunda verdiği ilave destekler için valime çok teşekkür ederim. Yerli ve yabancı pek çok ziyaretçinin, özel gruplar halinde Lagina’ya geldiği bilinmektedir. Lagina’ya gelen ziyaretçiler kuzey stoa ile ilgili orijinal sütunların büyüklüğünü ve bunun üzerindeki üst yapı elemanlarının bir bölümünü yerine görebilecekler. Ayrıca tapınağın stoaya bakan kuzey bölümünde yer alan alınlık ile ilgili çalışmalar da başlatılmıştır Lagina’da 2021 yılı çalışmaları başladı ve yıl sonuna kadar devam edecektir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95

banner96