Eğitimi alanlar arasında Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Araştırma Destekleme ve Eğitim Şube Müdür Vekili Metin Bayrak ve vatandaşlar yer alırken, eğitimin ardından farklı özelliklere sahip zeytinyağları eğitime katılanlara tattırıldı.
Eğitime katılanlardan, tattıkları yağdan algıladıkları tatları not etmeleri istenirken, eğitime katılanlara katılım belgesi dağıtıldı.
Eğitimler hakkında açıklamalarda bulunan Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, zeytincilikte Milas ilçesinden sonra Muğla’nın en faal ilçesi olduklarını belirterek, “Bu eğitimler, gerçekten bizim bilmediğimiz bir konu. Biz eskiden atadan görme yöntemlerle zeytinleri sıktırırdık. Ama bunlar yanlışmış. O zamanlar buna benzer eğitimler yoktu. Farklı çalışmalarla Yatağan zeytinciliğini daha iyi noktalara getirmek için çalışacağız.” dedi.
Duyusal analiz laboratuvarı hazırlığındalar
Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş, dernek olarak zeytinyağında toptan kalitenin artırılabilmesi için mücadele verdiklerini kaydetti.
Sıkıma doğru hazırlandığı takdirde Muğla yöresindeki yağların kusursuz olduğunu anlatan Totoş, Muğla’da yetişen memecik zeytinin uluslararası yarışmalardan olağanüstü başarılar elde ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Zeytindostu Derneği’nin Türkiye’ye hediye etmiş olduğu tadım uzmanlığı konusunu, sahada farkındalık eğitimine çevirmiş durumdayız. Eğitimlerle birlikte panel dediğimiz, insanların analizine dayanan bir duyusal analiz laboratuvarı ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Derneğin bu çalışmalarıyla, bu çalışmalarını uluslararası yarışmalarla bunu perçinlemeye çalışıyor.”
Kusurlu ve kusursuz yağ, eğitimlerle anlaşılır hale geliyor
Muğla’da 19 tadım eğitimi verilmesinin planlandığını kaydeden Zeytindostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı, eğitimlerde istenildiği takdirde insanların kaliteli yağ ile kalitesiz yağ arasında farkı kolayca anlayabileceklerinin aktarıldığını söyledi.
Kaykı, eğitimlerin ardından Muğla’da bir panel grubu kurmak istediklerini belirterek, “Tadım eğitimlerinin toplumsal anlamdaki en büyük getirisi, eğitime katılan arkadaşlarımızın kusurlu ve kusursuz yağı ayırt etmeleri, panelist olabilecek arkadaşları, bir üst gruba almak için saptamaların yapılabilmesi olarak görüyorum. Bu kapsamda Muğla’da 19 eğitimde en az 400 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz.” ifadesinde bulundu.
“Zeytinyağı diğer yağlarla kıyaslanamaz”
Zeytindostu Derneği zeytinyağı tadım uzmanı Nurdan Nimet Kaykı ise, eğitimlerle birlikte üretici ve tüketicide zeytinyağı konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Eğitimlerde, zeytinin tarladan sofralara gelene kadarki sürecin anlatıldığını da kaydeden Kaykı, “Zeytinyağı, zeytin meyvesinin suyu. Diğer yağlar, tohum ve çiçek yağlarıdır. Zeytinyağı, hiçbir kimyasal işlemden geçmeden, sadece fiziksel işlemden geçirilerek suyunun çıkarılmasıyla elde ediliyor. İçinde, tahmin edilemeyecek kadar çok insan sağlığı için faydalı bileşikler olan bir hayat iksiri. Onun için, diğer yağlarla kıyaslanamayacak kadar önemi çok büyük.” diye konuştu.