2011 yılında uygulanmaya başlayan Fatih Projesi olarak bilinen Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi’nin hedeflediği amaçlara ulaşma konusunda başarılı olup olmadığı, harcanan kamu kaynaklarının verimli kullanılıp kullanılmadığı ve projenin uygulanmaya devam edip etmediği hususunda basında yer haberler almıştı. İddiaların açığa kavuşturulması amacıyla İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’a konuyla ilgili sorular yöneltti.
Milletvekili Ergun, açıklamasında “Bakanlığınız tarafından, kamuoyunda Fatih Projesi olarak bilinen “Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi” 2011 yılında uygulanmaya başlanmıştı. Bakanlığınız bu proje kapsamında, ilk ve ortaöğretim kurumlarında bilgi çağının gerektirdiği şekilde; Donanım ve Yazılım Alt Yapısının Sağlanması, Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi, Öğretmenlerin Hizmet İçi Eğitimi, Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir Bilişim Teknolojilerinin Kullanımının Sağlanması gibi bazı önemli dönüşümlerin hedeflendiğini duyurmuştu. Gelinen aşama itibariyle, Fatih Projesi’nin hedeflediği amaçlara ulaşma konusunda başarılı olup olmadığı, harcanan kamu kaynaklarının verimli kullanılıp kullanılmadığı ve projenin uygulanmaya devam edip etmediği hususunda basına yansıyan çeşitli iddialar söz konusudur. Bu iddiaların açıklığa kavuşturulması ve söz konusu proje ile ilgili bazı verilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir” dedi.
Ergun, Bakan Selçuk’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Bakanlığınız 2020 Yılı itibariyle Fatih Projesi’ni uygulamaya devam etmekte midir?, Projenin başladığı tarihten 2020 Yılı Eylül ayına kadar geçen sürede Fatih Projesi’nde kullanılan kaynağın toplam miktarı kaç Türk lirasıdır?, Bakanlığınızca Fatih Projesi’nin başladığı tarihten 2020 Yılı Eylül ayına kadar geçen sürede kaç tane etkileşimli tahta hizmete alınmıştır, etkileşimli tahtalar için toplam ne kadar bedel ödenmiştir, bu tahtaların ortalama maliyeti nedir ve hangi firmalardan temin edilmiştir?, 2020 Yılı Eylül ayına kadar geçen sürede öğrencilere kaç tane tablet bilgisayar dağıtılmıştır, ortalama bir tablet bilgisayar bedeli kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiş ve tablet bilgisayarlar hangi firmalardan temin edilmiştir? ,Şimdiye kadar kaç tane okulumuzun alt yapı çalışmaları Fatih Projesi’nin gerektirdiği şekilde bitirilmiş, bu okulların alt yapısını projeye uygun şekilde dönüştürmek için toplam kaç Türk Lirası harcanmış ve bu hizmetler hangi firmalardan kaç Türk Lirası bedelle temin edilmiştir?, Proje kapsamında şu ana kadar alt yapısı dönüştürülemeyen okul sayısı kaçtır? , Proje kapsamında kaç okulda, kaç öğretmene hizmet içi eğitim verilmiştir?, Gelinen aşama itibariyle, Bakanlığınız bünyesinde projenin etkinliği ve başarısı konusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır, yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?”