Mahallelerinden kömür çıkartılmasını istemiyorlar

Yatağan ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nin bir bölümünün altında kömür rezervi bulunması nedeniyle başlatılan istimlak çalışmalarına tepki gösteren vatandaşlar ve çevreciler, Turgut Mahallesi’nde bir araya geldi.

Mahallelerinden kömür çıkartılmasını istemiyorlar
 Yatağan ilçesindeki kömür ocağının rezervinin artırılması için yapılan çalışmada, ilçeye bağlı Turgut Mahallesi’nin bir bölümünde kömür rezervine ulaşılması üzerine, buranın istimlak edilerek kömür çıkartılması için çalışmalara başlandı.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından yürütülen çalışmalara tepki gösteren ve arazilerinin istimlak edilmesini istemeyen mahalle sakinleri ile çevreciler, Turgut Mahallesi’ndeki toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantıya, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Kent Konseyi Başkanı Halil Arslan, Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Vatan Partisi İlçe Başkanı Recep Helvacı ve ADD Şube Başkanı Turgay Mutlu da katılım sağladı.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Turgut Yardımlaşma Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ev sahipliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, termik santrallerinin zararları, istimlak edildikten sonra kömür ocağına çevrilen arazilerdeki tarımsal faaliyetler ve istimlak çalışmalarının çevreye etkiler hakkında bilgiler verildi.

İstimlak yapılan yerleri incelediler

Turgut Mahalle Muhtarı Selim Bahçeli, ilçenin Eskihisar ve Yeşilbağcılar mahallelerinin kömür rezervi üzerinde bulunması nedeniyle arazilerinin istimlak edildiğini ve başka bir bölgeye taşındığını hatırlattı.

Buradaki örneklere baktıklarında karşılaştıkları tablonun kendilerini üzdüğünü belirten Bahçeli, muhabirimize yaptığı açıklamada, “Turgut’un altında kömür rezervi keşfedilmesi nedeniyle TKİ tarafından kömürün çıkartılması için istimlak çalışmaları başladı. Biz de ‘kaderimiz Yeşilbağcılar gibi olmasın’ diyerek böyle bir toplantı yaptık. Halkın katılımıyla düzenlenen toplantıda, bunları halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Kaderimizin Yeşilbağcılar gibi olmasını istemiyoruz. Turgut’un arazilerinin, zeytinliklerinin ve tabiatının korunmasını istiyoruz. Onun için de yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.

TEMA’dan “Kömür üzer” kampanyası

Muğla’nın turizm alanlarının yanı sıra termik santralleriyle de meşhur olduğunu savunan TEMA Bodrum Sorumlusu Haluk Ortaç, Yatağan ve Milas ilçelerindeki termik santrallerin yanı sıra yeni termik santrallerin kurulması ve mevcut santrallerin ünite sayılarının artırılmasının gündemde olduğunu ileri sürdü.

Ortaç, Muğla ve Yatağan’ın termik santral konusunda bugüne kadar büyük bir yük taşıdığını belirterek, “Turgut Mahallesi, bugün anlamlı bir toplantı yapıyor. Yeni kömür rezerv alanları ve kömür elde etmek için istimlak çalışmaları başladı. Yöre halkı, çok haklı nedenlerden dolayı ‘hayır’ diyor. Biz de TEMA olarak, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde başlatmış olduğumuz ‘kömür üzer’ kampanyamızı burada devam ettiriyoruz. Kömür üzer, suyu bitirir, toprakları tüketir, verimli tarım topraklarını yok eder. Dolayısıyla Muğla’da bizim yeni termik santrallere ve yeni ünitelere ihtiyacımız yok. Bu yüzden burada oluşabilecek ve istimlaktan kaynaklı mağduriyetleri anlatmak için Turgut’ta bu toplantıyı düzenledik” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner95

banner96