Yaşam savaşını İkra bebek kazandı

Yatağan ilçesinde yaşayan Muhammet ve Sevgi Yanmadık çiftinin anne karnındaki 5,5 aylık bebekleri “Karın duvarı yokluğu” rahatsızlığına rağmen hayata tutundu ve “bu bebek yaşamaz” diyenlere inat ailesine kavuştu.

Yaşam savaşını İkra bebek kazandı

Yatağan ilçesinde yaşayan Muhammet - Sevgi Yanmadık çiftinin üçüncü çocuklarında, 5.5 aylıkken "Karın Duvarı Yokluğu" tespit edildi. Bebeğinin karaciğeri, midesi ve bağırsakları dışarı da olan Sevgi Yanmadık, Muğla'dan Aydın'daki bir doktora yönlendirildi, ayrıntılı ultrasonla bir kere kontrol edildi. Doktor, "Büyük ihtimalle yaşamaz. Allah'tan umut kesilmez ama siz fazla umutlanmayın" dedi. Sevgi Yanmadık, "Ben bebeğimi aldırmam. Umutluyum" dedi. Yanmadık, 9. ayda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sezaryenle doğum yaptı. İkra adı verilen kız bebek ise ertesi gün doktor Süleyman Cüneyt Karakuş tarafından ameliyata alındı. İkra, 37 gün kaldığı yoğun bakımdan sağlıklı bir bebek olarak çıktı, hem ailesini hem doktorunu sevindirdi.

Sevgi Yanmadık (35), geçtiğimiz yıl üçüncü çocuğuna hamile kaldı. Hamileliğin 5.5 ayında kontrole gittiklerinde ultrasonda bebeğin karaciğer, mide ve bağırsaklarının dışarıda olduğu tespit edildi. Kendilerine, Aydın'da ayrıntılı ultrason olduğu söylendi, durumun orada daha net görülebileceği belirtildi. Muhammet – Sevgi Yanmadık çifti tavsiye edilen doktora gittiler, burada da aynı durum tespit edildi. Muayeneyi yapan doktor, "Bu bebek büyük ihtimalle yaşamaz. Allah'tan umut kesilmez ama siz fazla umutlanmayın" diyerek çifti Muğla'ya gönderdi. Anne Yanmadık, "Ben bebeğimin yaşayacağına inanıyorum ve doğurmak istiyorum" dedi. Karısının isteğine katılan baba Yanmadık, 3.5 ay titizlikle bekledi. Sevgi Yanmadık, 9. ayda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sezeryanle doğum yaptı. Adını İkra koydukları kız bebek ise ertesi gün Çocuk Cerrahı Doçent Doktor Süleyman Cüneyt Karakuş tarafından ameliyata alındı. Ameliyatın ardından 37 gün yoğun bakımda kalan İkra, sağlıklı şekilde ailene teslim edildi. Kızlarının diğer iki çocukları gibi sağlıklı olmasıyla çift büyük sevin yaşadı ve Karakuş'a teşekkür etti.

Yatağan Termik Santrali'nde teknisyen olarak çalışan Muhammet Yanmadık (43), "Araştırdığımızda çok nadir görülen bir durum olduğunu, Muğla'da böyle bir doğumun yapılmadığını öğrendik. Umutluyduk, bebeğimizin yaşayacağına inandık. Muayene eden doktorun dediği gibi Allah'tan umudu kesmedik" dedi. Yanmadık, doğum ve ameliyat günlerini, "Eşim sezaryenle doğum yaptıktan bir gün sonra kızım ameliyata alındı. Ameliyat odasına alınırken onunla ilk kez göz göze geldik. Sağlıkla ameliyattan çıkacağına inandım. Ameliyatın ardından 37 gün yoğun bakımda kaldı. Ben bu sürede hergün iş çıkışı Yatağan'dan Muğla'ya gidip geldim, onları yalnız bırakmadım. Şimdi kızım 3 aylık oldu ve çok sağlıklı" sözleriyle anlattı.

Anne Sevgi Yanmadık, 17 yaşında bir kızları, 13 yaşında bir oğulları olduğunu belirterek, "Ailece onun yaşayacağına inandık. Tam 4.5 ay çok sıkıntılı hamilelik ve yoğun bakım dönemi yaşadık. Başta doktor Süleyman Cüneyt Karakuş olmak üzere emeği geçen ve destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok mutluyuz. Allah onu bize bağışladı, umudumuzu boşa çıkarmadı" dedi.

Çocuk Cerrahı Doçent Doktor Süleyman Cüneyt Karakuş, bu ameliyatın Muğla'da ilk kez yapıldığını açıkladı. Karakuş, "Omfalosel" (Karın Duvarı Yokluğu) olarak bilinen bu durumunun zor bir ameliyat olduğunu belirterek, "Karın duvarı yerine zar vardı. Zarı çıkarıp organları yerlerine yerleştirdik ve kapattık. Doğru kapatılmazsa ameliyat ölümle sonuçlanabilir. Biz bu ameliyattan başarıyla çıktık ve bebek sağlığına kavuştu. Bu durum 10 binde bir görülüyor. Muğla'da ise ilk kez ameliyatı yapıldı. Bundan sonra benzer durumlarda hastaların başka şehirlere gitmesine gerek yok" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER