Gübreleme İşleminden Önce Mutlaka Toprak Analizi Yaptırın(2)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gübreleme İşleminden Önce Mutlaka Toprak Analizi Yaptırın(2)
Abone ol
Gübreleme İşleminden Önce Mutlaka Toprak Analizi Yaptırın(2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gübreleme ve toprakanalizi ile ilgili çalışmalara devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, çiftçileretoprak analizinin önemi anlatılıyor. Dünkü sayımızda, konunun, ilk bölümünüyayınlamıştık, bugün de ikinci bölümünü yayınlıyoruz.

TOPRAK ÖRNEKLERİ NASIL VE NEREYE GÖNDERİLİR?

Arazinin 10-20 yerinden alınarak bir kovaya doldurulan vesonra karıştırılarak (paçal yapılan) bu topraktan torbalara konulan ve içine veüzerine hazırlanan etiketten konulan bu toprak örnekleri çiftçiler tarafındantek tek, veya arazisinden toprak örneği almış bütün çiftçilerin toprakörnekleri topluca Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı laboratuvarlarailetilir.

Bu laboratuarlarda analizler parasız olarak yapılmaktadır.Yapılan analiz sonuçları çiftçilerimize bir rapor halinde bildirilmektedir.

TARLADA ÖRNEK NASIL ALINIR?

Tarlada toprak örneği alınacak noktaya gelindiğinde

Bu yerin toprak örneği alınmaya uygun bir yer olup olmadığıkontrol edilmelidir.

Eğer bu yer örnek almaya uygunsa toprağın üzerindeki ot, sapgibi şeyler el ile temizlenir.

Temizlenen bölgede kürek toprağa 20 cm derinlikte (pulluksürüm derinliği) daldırılır.

Alınan bu toprak olduğu gibi açılan çukurun hemen yanına konulur.

Sonra açılan çukur içine kenarlardan toprak dökülmüş ise elile temizlenir.

Sonra kürek 3-5 cm kalınlıkta toprak alacak şekilde 18-20 cm derinliğe kadardaldırılır ve yavaşça kaldırılır.

Alınan örnek kürek üzerinde yalnızca yan taraflarındandüzeltilerek kovanın için konulur. Böylece bir adet toprak örneği alınmış olur.

Yaklaşık 40 dekar tarla için 10-20 adet örnek alınarakkovaya konur ve kovadaki bu topraklar karıştırılarak örnek alınır.

ÖRNEKLERİN TORBALANMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Toprak örnekleri eğer naylon torbalara konulmuşsa naylonlarbirkaç yerinden kalemle delinir. Böylece topraktan çıkacak nemin bu deliklerdenuçması sağlanır. Aynı zamanda içine koyduğumuz kâğıt etiketin nem dolayısıylaparçalanması engellenmiş olur.

Toprak numunesi almak için sonda, burgu, kürek gibi birçokalet kullanılır.

Toprak numunesi alınırken V harfi şeklinde bir çukurkızılır. Sonra çukurun düzgün yüzeyinden 3-4 cm kalınlığında 18-20 cm boyunda bir toprakdilimi alınır.

Toprak örneği alındıktan hemen sonra laboratuvaragönderilmeyecekse, toprağın evde kurutularak gönderilmesi daha erken analizsonucu almanızı sağlar. Çünkü toprağın nemli olması analizlerin yapılmasınaengel olduğundan laboratuvarlarda nemli toprak kurutulmak için muayyen bir sürebekletilir.

Eğer mümkünse alınan toprak örnekleri evde veya uygun biryerde, oda sıcaklığında, toz almayacak bir şekilde temiz naylon veya dosyakâğıtları üzerinde serilerek kurutulup sonra laboratuvara gönderilmelidir.Böylece laboratuvarda nemli toprağın kurutulması için geçen süreyi beklemedentoprak analize alınır ve daha erken analiz sonuç raporunun alınması sağlanmışolur.

UYGULAMADA YAPILAN HATALAR

Gübreleme amacıyla toprak örneği almak gübrelemenintemelidir. Bunun için dikkatli olmak gerekir. Özellikle uygulamada önemlihatalarla karşılaşılmaktadır. En çok yapılan hatalardan bir kaçı şöyledir:

Toprak örnekleri kürekle 20 cm'e kadar olanderinlikten alınmayıp toprağın hemen yüzeyinden ve çoğu zaman ellealınmaktadır.

Alınan toprak miktarı 1 kg kadar değil de 100-150 gr kadar alınmaktave bu nedenle gönderilen toprak laboratuvarda analize yeterli olmamaktadır.

Alınan toprak örnekleri uygun olmayan kaplara örneğin o andabulunan konserve kutularına veya makarna naylonlarına konulmaktadır.

Etiketler kurşun kalemle yazılmayıp tükenmez kalemleyazılmakta ve naylona konup ağzı kapatılınca toprak terleme yaptığındanmürekkep bulaşınca etiketteki yazılar okunmaz olmaktadır.

Topraklar naylon torbaya konulduktan sonra naylon torbalarbirkaç yerinden delinmediğinden içine konan etiketler toprağın neminden dolayınaylon içerisinde ıslanarak parçalanmaktadır.

Çiftçinin aynı mevkide birden fazla tarlası olduğunda,toprak örnekleri alındıktan sonra etikette hangi toprağın hangi tarlaya aitolduğu belirtilmemekte ve böylece laboratuara gönderilen topraklar analizleriyapılıp rapor gönderildiğinde çiftçi tarafından tarlalar karıştırılmaktadır.

2. Çok Yıllık Bitkiler İçin:

Çok yıllık bitkilerden gübreleme amaçlı toprak örneğialınması da tek yıllık bitkilerde olduğu gibidir. Tek yıllık bitkilerdenfarkları toprağın sadece 20 cmderinliğinden (pulluk sürüm derinliğinden) değil toprağın derinlemesine deörnek alınması gerekir.

Çok yıllık bitkilerde genellikle 0-20, 20-40, 40-60 cm derinlikten örnekalmakla birlikte gerekli görülürse 60-90 veya 90-120 cm derinliklerden detoprak örneği alınır. Tabi ki bu derinliklerden toprak örneklerinin alınmasındakürek yeterli değildir. Bu örnekler çeşitli tipte burgularla alınabileceği gibitarlada bu derinliklere kadar bir çukur (boy çukuru) kazılarak bu çukurundüzgün bir kenarından örnekler alınabilir.

Alınan örnekler tek yıllık bitkiler bölümünde anlatıldığışekilde etiketlenir, torbalanır ve laboratuvara gönderilir.

Fosforlu ve gerekiyorsa potasyumlu gübre erken ilkbahardaağaç tacının altına (izdüşüme) açılacak 15-20 cm genişlik ve 15-20derinlikte daire şeklindeki hendeğe, verilerek üzeri toprakla doldurulur.

Toprak işlemenin traktörle yapılabileceği hallerde gübrelerağaç sıralarına paralel geçen 15-20 cm derinlikte açılan hendeklere verilebilir. 1 numaralısıralar bir sene 2 numaralı sıralar ertesi sene gübrelenir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Genel Müdürün Ziyaretçileri MuhtarlardıÖnceki Haber

Genel Müdürün Ziyaretçileri Muhtarlardı

Işık: “Genel Başkanın Arkasındayım”Sonraki Haber

Işık: “Genel Başkanın Arkasındayım”

Yorum Yazın