Uzun Ömür ve Oruç

Ataol Behramoğlu “Ömür denilen şey bu hayat denilen ince bir yolda en güzel en kutsal en değerli bir armağandır. Düşünen insana” der. Düşünerek yaşayacağız.

İnsan damarları kadar yaşlanır. O nedenle damarlarımıza iyi bakacağız. Hayvansal gıdalar yoğurt hariç süt ürünleri damar tıkanıklığına, damar sertliğine yol açabilir. Oysa bitkisel proteinler bulgur, nohut, fasulye gibi kanın akışkanlığını artırarak kanı inceltir, kanın damarda hareketi kolaylaşır. Damarlarımız için yaşımız 60’ı geçmişse günde bir çocuk aspirini almak, sarımsak tüketmek, damar çeperini yumuşatan ve koruyan HDL denilen iyi kolesterolü artıran zeytinyağı tüketmek çok yararlıdır. İnsanın zamanla kasları zayıflar. Kaslarımızı güçlendirdiğimiz kadar yıllarımıza yıllar ekleriz. Kas yapmak için egzersiz, yürümek, kol hareketleri yapmak çok faydalıdır. Yumurta beyazı kas yapar. Haşlanmış rafadan yumurta ideal proteindir. Damar dostu zeytinyağı, bağırsak dostu lifli gıdalar, ev yapımı yoğurt faydalıdır.

Besinlerin sindirimi için gerekli olan enzimlerin çalışması için bol su içmeliyiz. Uzun yaşamak için yeterli güneş, yeterli kalsiyumlu gıda tüketmeliyiz. Yeşil çay hem yağ yakar hem yaşamı uzatır. Tansiyonumuz yoksa günde iki fincan içebiliriz.

Hayvanlar aleminde ot yiyenlerin uzun yaşadığı görülmüş. Siz de mümkün olduğu kadar vejeteryan olmaya çalışın. Bizler uzun yaşamak istiyorsak zamanla bazal metabolizmamız azaldığı için  yaşlandıkça daha az yememiz gerekir. Daha az kalori almamız gerekir.

Uzun yaşamak için HDL denilen iyi cins kolesterolümüz yüksek olmalı. Zeytinyağı ve yürümek yükseltir.

Bitkilerden, zeytin, ceviz, badem ağaçları bilirsiniz uzun yaşıyorlar. Biz de onların ürünlerini yiyelim. Zeytinin uzun yaşam sırrı zeytin dalı barışın simgesi, zeytin soframızın zeytinyağı yağların kralı olmasıdır. Zeytin ve yağı damar dostudur, ceviz beyin dostudur, badem en rahatlatıcı ve alkali olanıdır. Yaşlanınca yalnız kaslarımız azalmıyor, B12 vitaminimiz azalıyor. Solunum kapasitemiz 60 yaşından sonra gittikçe daha çok azalıyor. Onun için haftada 3 gün 40 dakika oksijenin, yeşilliğin bol olduğu bir yerde yürüyelim. Yürümek ilaçtır. Yürümek solunum kapasitemizi artırır. Yürümek stresin, depresyonun, uzun yaşamanın ilacıdır. Şimdi Ramazan geldi. Orucun sağlık getirileri çok fazla. Oruçla sık sık yemekten (insülin direncinden), gündüz hoş ve boş gıdalardan, çay kahve gibi uyarıcılardan vücudumuzu dinlendirmiş oluruz. İnsanı işten arındıran, insanın beden ve ruhen hafiflemesini sağlayan, başta sindirim organları olmak üzere organlara dinlenme fırsatı sunan oruç hem hastalıklardan koruyucudur hem de insan yaşamını uzatır. Siz de ömrünüzü uzatın…

YORUM EKLE

banner90