Sevgili okurlarım, bir dönemin unutulanlarını, bilinmeyenlerini ,elde ettiğim kaynaklardan,elde ettiğim bilgilerle ,Adnan MENDERES’i,Menderes Dönemi ben doğmadan yaşandığı için,bizim yaşımızdaki tüm kuşaklara ve gençlere hiç yoruma girmeden ,gün,gün tutulan tutanaklardan,sizlere aktarmak istiyorum.Bu yazım okurlarımız ile özellikle gençlerin ilgisini çekeceğini umuyorum.Bir yada birçok bölümden oluşan bu yazı dizisini dikkatlice okuyup,günümüz Türkiye’sine benzerliklerini görüp,ona göre bazı çıkarımlar yapacağınıza eminim.Adnan MENDERES,demokratik ve ülkesini seven birisi olarak göstermeye çalışanlar,kendisinin iktidarı dönemindeki,gün,gün tutulmuş bu tutanağı okuyabilirler…
30 Nisan 1959 : İsmet İNÖNÜ’nün Uşak gezisinde olaylar çıktı.İnönü’nün Kurtuluş Savaşında karargah olarak kullandığı evi ziyaret etmesi,Uşak Valisi tarafından önlenmek istendi.Valinin bu yasadışı buyruğunu kabul etmeyen Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı aynı gün görevden alındılar.Polis,
Halkı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Akşam Uşak İline civardan DP’li partizanlar getirildi.
1 Mayıs 1959 : Kaldığımız yerden devam.Uşak’tan ayrılmak üzere Tren İstasyonuna gitmekte olan İnönü’nün arabası önü kesilerek durduruldu.İnönü arabadan inip,yaya olarak istasyona giderken arkasından başına taş atıldı.İnönü başından kan akarak trene ulaştı ve İzmir’e gitti.İzmir’de CHP’nin yapmak istediği toplantı engellendi.DP’li partizanlar,Demokrat İzmir Gazetesini bastılar,matbaa makinelerini parçaladılar.
2 Mayıs 1959 : İzmir’de CHP Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri İsmet İnönü’yü karşılamaya gelenleri Jandarma dağıttı.10 kişi yaralandı;olaya yayım yasağı kondu.(Gençlere bu yayın yasağının pratik yansımalarını aktaralım.Muhalif Gazeteler yayını yasaklanmış haberlerin yerleri gazetelerde boş bırakırlar,bu nedenle belirli yerleri boş/bembeyaz gazeteler çıkardı).
4 Mayıs 1959 : CHP Genel Başkanı İsmet İNÖNÜ’nün arabası İstanbul Topkapı’da Trafik müdürü tarafından durduruldu.Çevrede organize olarak toplanmış ve içirilmiş zorbalar tarafından araba sarıldı.Bir Binbaşının olaya müdahale edip askerlere emir vermesi sonucu İnönü son dakikada linç edilmekten kurtuldu.Olaya yayım yasağı kondu.Aynı gün Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri porotesto amacıyla Meclis oturumuna katılmadılar.
11 Mayıs 1959 : Bursa’da yayımlanan Yeni Ant Gazetesinden Derviş Sami TAŞMAN ve Fethi TAŞMAN da 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldılar.
20 Mayıs 1959 : Vatan Gazetesi Yazarlarından Sadun TANJU ,saldırıya uğradı.
27 Mayıs 1959: Ankara’da yayımlanan Zafer ve Yenigün Gazeteleri ve Ulus Gazetesi1 ay süreyle kapatıldı.Ulus Gazetesi yazı işleri Müdürü Ülkü ARMAN Bülent ECEVİT’in bir yazısı nedeniyle 10 ay hapis cezası aldı.
3 Haziran 1959 : Polis Zonguldak Maden İşçileri Sendikası Kongresini dağıttı.
3 Haziran 1959 : İzmir Demokrat Gazetesi 1 ay kapatıldı. Gazeteci Adnan DÜVENCİ ve Şeref BAKIŞIK 16 şar ay hapis cezasına çarptırıldılar.
24 Haziran 1959 : Doğan AVCIOĞLU’nun İran Şahı Rıza PEHLEVİ’ye ilişkin yazısı nedeniyle Akis Dergisi hakkında dava açıldı.
8 Temmuz 1959 : Ulus Gazetesinden Oktay VEREL ve yazı işleri müdürü Beyhan CENKÇİ birer buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.Ulus Gazetesi bir ay süreyle kapatıldı.
13 Temmuz 1959 : Trabzon’da bir Amerikan Üssü kuruldu.
29 Temmuz 1959 : İstanbul’da 3,Nazilli’de 1 gazeteci hapse mahkum edildi.
31 Temmuz 1959 : Türkiye (sonradan AB’ye dönüşecek olan)Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET)üyelik için resmen başvurdu.
19 Eylül 1959 : İncelemelerde bulunmak için Çanakkale’ye gelen CHP Milletvekilleri İbrahim Saffet OMAY ve Daniş YURDAKUL’u taşıyan geminin limana yanaşması DP’liler tarafından engellendi ve İmrozda indirildiler.Gece bir motorla gizlice İmroz’dan Çanakkale’ye geçen iki Milletvekilinin gerek Geyikli’ye gelişlerinde gerekse döndükleri zaman İstanbul rıhtımında karşılanışlarında DP’li gurupların saldırıları çatışma yarattı.
7 Kasım 1959 : CMP lideri Osman BÖLÜKBAŞI 10 ay hapse mahkum oldu.
16 Aralık 1959 : Vatan Gazetesi 1 ay süre ile kapatıldı.
1960,(1960 yılının 23 Ekim günü yapılacak olan nüfus sayımı ile Cumhuriyet dönemimizde okur-yazar oranının yalnızca Demokrat Parti İktidarının 1995-60 döneminde gerilediği,1955’te % 41 iken 1960’da % 39,5 e düştüğü görülecektir).
1 Ocak 1960 : Lüks otomobiliyle bir süredir yurt gezilerini sürdürmekte olan Said-i Nursi İstanbul’a geldi.
Sevgili okurlarım bana ayrılan sütun bittiği için yazımı sonlandırıyorum.5 Kasım 2021 Cuma günü kaldığımız yerden devam edeceğim .ESEN KALIN.






















